Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: sön 21-04-18 12:12

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis 13-09-24 17:04 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://www.lu.se/article/svensk-produkt ... tiodubblas

Citat:
Svensk produktion av biodrivmedel kan nästan tiodubblas

Publicerad: 2013-07-01

I dag tillverkas i Sverige drygt 3 TWh biodrivmedel. Volymen skulle kunna öka till 25-30 TWh, också när hållbarhetskriterier och konkurrens med dagens skogsindustri- och jordbruksproduktion beaktas. Det skulle i så fall motsvara en tredjedel av dagens användning av bensin och diesel. Denna slutsats drar ett antal svenska energi- och miljöforskare i en gemensam rapport, ”Dagens och framtidens hållbara biodrivmedel”. Den bildar underlag till den statliga utredningen om FossilFriFordonstrafik (FFF-utredningen).

I rapporten fastslår forskarna också att det inte är så enkelt som att man kan påstå att vissa biodrivmedel alltid är mer miljömässigt hållbara än andra.

– Nej, våra analyser visar att variationerna inom ett drivmedel kan vara större än skillnaderna mellan två olika. Mer avgörande är det vi kallar produktionssystemet, alltså vilka råvaror som utnyttjas, var de produceras och i vilka volymer, vad marken annars skulle kunna användas till, tillverkningsmetoder och hur biprodukter tas omhand, säger Pål Börjesson, professor i Miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola och en av rapportförfattarna.

Därför bör Sverige inte favorisera vissa drivmedel utan istället premiera de mest hållbara produktionssystemen, menar Pål Börjesson och hans medförfattare. För att klassas som hållbara ska de vara energieffektiva, ge stor växthusgasreduktion, uppfylla andra miljökrav samt inte konkurrera med dagens skogsindustri- och jordbruksproduktion.

I Sverige har dagens biodrivmedel gynnats av olika styrmedel såsom skattebefrielse och pumplag. Det finns även ett förslag på ett kvotsystem som går ut på att öka inblandning av etanol i bensin och biodiesel i diesel.

På sikt önskar forskarna alltså istället att Sverige släpper tanken på att gynna vissa drivmedel och istället fokuserar på de bakomliggande produktionssystemen och deras miljönytta. Inom EU finns en standardiserad metod att räkna ut produktionssystemens växthusgasreduktion och liknande system håller på att utvecklas globalt inom ISO. Ett kvotsystem som baseras på produktionssystemens reduktion av växthusgaser träder i kraft i Tyskland från år 2015.

En tredje slutsats i rapporten är att en kraftigt ökad biodrivmedelsproduktion i framtiden kan ske till ungefär samma kostnader som för dagens inhemska produktionssystem. Tidigare hoppades många på att nya, storskaliga anläggningar, som kan omvandla främst skogsrestprodukter till drivmedel, skulle ge Sverige mycket billigare biodrivmedel. Just nu projekteras för anläggningar som från skogsråvara kan göra etanol, metan, metanol eller dimetyleter (DME). Men enligt rapportförfattarna skulle alltså produktionskostnaderna bli ungefär lika som dagens inhemska produktion av biodrivmedel. En förklaring är att priset på skogsbiomassa för energiändamål har gått upp.

Trots detta anser forskargruppen att det är viktigt att satsa på sådana här stora anläggningar. Även om det är stora och riskfyllda investeringar i ännu inte fullt ut kommersiellt testad teknikkan de, enligt bedömningarna, ge de stora växthusgasminskningar och rimlig produktionskostnad. Därför är det motiverat att ge dessa ett kompletterande och övergående stöd som riskkompensation.

– All vår skog ger oss bra utgångsläge, liksom jordbruksmark som inte används. Det kan vi utnyttja betydligt bättre än idag, säger Pål Börjesson.

Kristina Lindgärde

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011