Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: mån 21-03-08 22:52

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån 08-10-27 11:45 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3229
Ort: Hässleholm
Citat:
Biodrivmedel - hot mot fattiga?
Hur hållbart är det med biodrivmedel som etanol och biodiesel? Leder en ökad produktion till stigande matpriser? Hotas den biologiska mångfalden? Räcker jordbruksmarken till både drivmedel och livsmedel.

Uppdaterad: 23 oktober 2008, 9:09

Dessa brännande frågor avhandlas i två färska rapporter, den ena från en forskargrupp i Lund och den andra från FN-organet FAO. I dag, torsdag, arrangerar KSLA, Kungliga skogs- och lantbruksakademien, ett seminarium i Stockholm under rubriken ”The immoral biofuel?”, den omoraliska bioenergin. Bland talarna finns Ewa Rabionowicz från Livsmedelsekonomiska institutet i Lund och Christian Azar från Chalmers i Göteborg.

De rika länderna måste omedelbart se över skattestöden till biobränslen, som etanol och biodiesel. Nuvarande regler med stimulanser och skyddstullar snedvrider marknaden, enligt FN-rapporten.

Efterfrågan på biodrivmedel kommer att öka i framtiden, men de får ändå ingen större roll i omställningen inom transportsektorn, konstaterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO i årets upplaga av rapporten ”The State of Food and Agriculture 2008”. Bensin och diesel kommer att fortsätta dominera under många år.

En rad länder inom EU ger omfattande skattestöd för att stimulera alternativa bränslen som etanol och biodiesel. Samma förhållande gäller i USA, där produktionen av etanol gjord av majs stigit kraftigt på senare år. USA är i dag världens största producent av etanol. FAO konstaterar att satsningarna i USA och på andra håll, särskilt inom EU, har drivit upp livsmedelspriserna samtidigt som etanol gjord av effektivare råvaror som sockerrör trängts undan.
- Reglerna skapar konstgjorda marknder som gynnar producenter i Oecd-länder på bekostnad av producenter i utevcklingsländerna, framhåller Jacques Diouf, FAO:s generalsekreterare.

Han pekar på både risker och möjligheter med en ökad satsning på biobränslen. Ökad efterfrågan på biobränsle leder till högre priser på jordbruksprodukter. Det kan lyfta människor ur fattigdom i vissa utvecklingsländer.
- Utmaningen ligger i att minska eller hantera riskerna samtidigt som fler delar på de möjligheter som öppnar sig, säger han.

Samtidigt utgör en ökad efterfrågan på biobränsle ett hot mot en tryggad tillgång till mat. De höga priserna på livsmedel inverkar redan negativt på de utvecklingsländer som är beroende av livsmedelsimport. Situationen är särskilt utsatt för fattiga konsumenter i städer och för fattiga på landsbygden, enligt FAO.
- Beslut rörande biobränsle måste ledas av överväganden angående den tryggade tillgången till mat och tillgången till mark och vatten, framhåller Jacques Diouf.
- Alla insatser bör ha målet att befria mänskligheten från hungerns gissel i fokus, säger han.

FAO efterlyser hållbara kriterier baserade på internationella principer för att minska biobränslets ekologiska fotavtryck. Miljövinsterna med etanol och biodiesel varierar högst avsevärt, beroende på vilka råvaror som används och hur produktionen ser ut, men också på förändringar i markanvändningen.
- Förändringar i nyttjandet av mark kan leda till sämre jordkvalitet, minskad biologisk mångfald och utsläpp av växthusgaser. Så är fallet när skog skövlas för att bereda mark för åkrar och boskap, framhåller Jacques Diouf.

Mellan år 2000 och 2007 mer än trefaldigades produktionen av biobränsle gjord av spannmål. Biobränsle utgör närmare två procent av den globala konsumtionen av drivmedel. Efterfrågan beräknas öka, men samtidigt kommer flytande biobränsle som etanol och biodiesel även fortsättningsvis att utgöra en begränsad del av det sammanlagda drivmedels- och energiutbudet i världen, konstaterar FAO.

Lasse Swärd


http://www.alltommotor.se/artiklar/nyhe ... iga-1.5054


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-10-27 13:54 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6007
Ort: Hindås
Det värsta jag läst på länge...
FAO uttalar sig om bilbränslen och deras genomsalg på marknaden.
Azar tycker lite på sin kant, och man blandar och ger med lite slängar mot dumma subventioner till I-landsjordburk samtidigt som det underförstås att svältande måste ha tillgång till spannmål till underpriser.
Och allt detta nu efter att oljepriset pressat ned spannmålspriserna till hälften...vid fortsatt ökande biobränsleproduktion...

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Livsmedel och biobränslen
InläggPostat: mån 08-10-27 16:02 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1964
Ort: 08- och Småland
Märkligt att dom dom kommer med detta under BAFF:s pågående informationsturne.

Kan det vara som något sorts moteld från fossilindustrin?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011