Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 21-01-28 12:06

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-10-27 06:17 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 07-09-19 14:44
Inlägg: 2271
Ort: Luleå
karlmb skrev:
Anders skrev:
Att alternativa bränslen stiger i takt med oljepriset stiger är väl ganska självklart. Den som säljer sin vara vill ha maximalt med vinst på den. Ta tex fordonsgasen där är det klart uttalat att priset på den ska vara ~30% billigare än bensinpriset.


Nej. Att man har kartellbildning när det gäller fordonsgas gör inte att det är en naturlag eller ens acceptabelt att det fungerar så.
Med flera oberoende producenter av en vara och fri konkurrens kan marknaden utvecklas på ett mkt mer sunt sätt.


Marknaden kan nog utvecklas på ett sunt sätt men sannolikheten att den gör det i detta fall är väl inte speciellt stor. Jag tror alltså inte på att etanolen inte kommer att följa med oljepriset om det går upp drastiskt. Inte i längden.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-10-27 06:38 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 07-09-19 14:44
Inlägg: 2271
Ort: Luleå
aryan skrev:
Varför avfärda lönsamma och de långsiktig hållbara alternativ som vi har nu: biobränslen, vind och vågenergi?

/Aryan


Vet inte riktigt om dom avfärdar alternativen:

Citat:
Två potentiellt viktiga men samtidigt kontroversiella tekniker för framtidens elproduktion är kärnkraft och kol med koldioxidavskiljning och lagring. Våra resultat visar att beslut om dessa också indirekt kan påverka vilka bilar som är billigast att köra i framtiden, säger han.

Orsaken är att det är billigare att producera vätgas än elektricitet från kol med koldioxidavskiljning och lagring. Med kärnkraft gäller det omvända - det blir billigare att producera elektricitet än vätgas.


Dvs, "problemet" är egentligen bara kol + koldioxidavskiljning som ger billigare vätgas än el. För alla andra alternativ bör det omvända gälla. Frågan är väl då om dom bara har räknat in produktionskostnaden eller också distribution och energiförluster i fordonet.

Citat:
Våra resultat visar också att osäkerheten om de framtida kostnaderna för vätgasbilar och plug-in hybrider är så stora att resultaten mycket väl kan bli annorlunda. Om till exempel batterierna inte blir så mycket billigare än i dag kommer vätgas vara ett attraktivt bränsle även om solenergi eller kärnkraft används i stor skala.


De biltillverkare som satsar på elbilar har väl pratat om rätt stora kostnadssänkningar på batterisidan i framtiden. Var väl Nissan-Renault som trodde på 1/4 av kostnaden inom 4-5 år.

Men framförallt frågar jag mig om dom helt har missat att ta med kostnaden för vätgasbilen med i beräkningen, för dom är väl svindyra idag. Känns i så fall att dom har dragit en hypotes om att kostnaden för vätgasbilen inom några är kommer att vara samma som för en vanlig bil men batterierna kanske inte kommer att bli billigare. Och med den hypotesen drar man sedan slutsatsen ovan om kärnkraft. Antagligen för att skapa lite mer rubriker. Tar man sedan med vad som annonserats från bilföretagen om vad som ska komma på marknaden inom några år så känns detta än mer avlägset.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-10-27 09:28 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Jag ser det största problem med denna studie att den åter lägger dimridåer vad gäller bilar genom att peka på olika "bättre alternativ" i framtiden som inte finns och avfärdar det mest framgångsrika alternativ som finns här och nu.

Angående
Citat:
– Etanolpriser stiger ungefär i takt med oljepriset. Därför skadas ekonomin på ungefär samma sätt, oavsett om man kör på etanol eller bensin, om oljepriset plötsligt stiger på grund av avbrutna leveranser, säger Fredrik.


Och Uran- och kolpriserna ligger förstås helt stilla när oljepriset stiger :roll:

Länders ekonomi "skadas" bara mindre av hög olje (=energipris) om man kan tillverka en betydande del av sin egen energi. För Sveriges del -som på sikt borde kunna bli helt självförsörjande- gäller det då att satsa på egen producerad energi.

Det talar alltså för egen etanol- och pellets-produktion liksom satsningar på vind-, våg- och solenergi. Och inte minst att man satsar på energieffektiviseringar.

/Aryan

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 08-10-27 10:16 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6007
Ort: Hindås
Jag garanterar nästan att fossilpartiet ligger bakom....

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011