Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: mån 21-05-17 15:00

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-01-07 11:59 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3229
Ort: Hässleholm
Citat:
Bensinpriset har nått botten
2009-01-07 | Publicerad 11:12 | Uppdaterad 11:44

Sven Grundberg

På mindre än en vecka har de ledande bensinbolagen höjt priset på bensin med 50 öre. Dieseln har samtidigt blivit hela 60 öre dyrare.

Om man dessutom räknar med den prisökning som skedde efter årsskiftet till följd av den skattehöjning som då trädde i kraft, summeras prisökningen för bensin till 80 öre, medan dieseln blivit hela 90 öre dyrare.

Som anledning till att bensinpriserna nu höjs anges förutom skattehöjningen, utvecklingen på världsmarknaden. Men det är inte priset på råoljan som stigit märkvärdigt mycket. I stället är det just bensinpriset som stuckit iväg.

På två dagar har världsmarknadspriset på bensin ökat från 260 dollar per ton till 402 dollar per ton, noterar Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

– Det motsvarar en 45-procentig ökning på två dagar. Det är en väldigt kraftig ökning och jag är ärligt talat ganska förvånad, säger han till E24.

– Vi har egentligen inte sett någon lika dramatisk prisförändring på råoljan, som skulle kunna ligga till grund för prisökningen på bensin, fortsätter han.

Vi är dock långt ifrån förra sommarens rekorddyra bensinpris. Som mest var bensinpriset uppe och nosade kring 14 kronor per liter. Och några sådana nivåer kommer det förmodligen inte bli tal om i år, tror Ulf Svahn.

Men även om vi inte behöver oroa oss för ett bensinpris kring 14 kronor litern, bör man ändå räkna med stigande bensinpriser framöver.

– Min tro är att priset på råolja kommer att stiga under året. Inte för att världsekonomin kommer att förbättras, utan snarare för att Opecs produktionsneddragningar kommer att ha effekt, säger Ulf Svahn och tillägger att det är rimligt att tro på ett råoljepris mellan 60 och 80 dollar per fat, mot dagens nivå på 48 dollar per fat.

– Om vi tittar på bensinpriset kan man konstatera att vi nu passerat lägstanivån för året. En kombination av ett högre råoljepris och en sedvanlig säsongsenlig prisökning innebär att man bör man förvänta sig högre bensinpriser framåt våren och sommaren, fortsätter han.

Ska man tro Ulf Svahn, är det rimligt att anta en prisökning på bensin om cirka två kronor per liter, från dagens nivåer. Det skulle innebära ett bensinpris på som mest 12,50 kronor. Bensinpriset brukar nå sin topp under sommarmånaderna.

Men att bensinpriset stannar där förutsätter att inget oväntat händer i världen. Den pågående konflikten i Gaza skulle kunna påverka oljepriset, om tillexempel oljeproducenten Iran väljer att ta till oljevapnet och strypa sin produktion. Men än så länge finns inga tecken på att Iran skulle välja att göra så.

Ytterligare en källa till oro utgörs av den pågående gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina, som i förlängningen kan skapa ett efterfrågetryck på eldningsolja.


http://www.e24.se/pengar24/shopping/pri ... 981561.e24


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011