Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: fre 21-01-15 14:49

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Oljesand i Kanada
InläggPostat: lör 09-02-21 20:51 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1964
Ort: 08- och Småland
Billig asfalt! :shock: :roll: :D


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör 09-02-21 21:43 
Offline
Forummoderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 23:01
Inlägg: 244
Ort: Göteborg
Är inte det en ganska dyr process där man tvättar sanden från olja med massvis med kokande vatten?

Jag hittade också denna artikel om miljökonsekvenserna i Alberta av oljeutvinningen. Verkar inte vara någon vidare trevlig historia.

_________________
Gå med i Sveriges snabbaste växande Freecycle-grupp, Freecycle-gruppen i Göteborg.
Adress: http://www.freecyclegbg.se


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör 09-02-21 22:03 
Offline
Forummoderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 07-01-03 13:14
Inlägg: 675
Ort: Halden/Asker/Trondhe
StatoilHydro er involvert i de sakene der. Energiforbruket under produksjon er enormt. For øyeblikket tror jeg ikke produksjon fra oljesand er lønnsomt. Det må være en oljepris på noe sånt som 70dollar fatet for at det skal være break-even.

_________________
-Magnus-
"Six months in the lab will save you an afternoon in the library"


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-06-23 08:26 
Online
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3227
Ort: Hässleholm
Citat:
Statoil fortsätter med oljesand i Kanada

Tisdag 19 maj 2009 22:27

Ikväll röstade Norges regering ned Greenpeace motion på Statoils bolagsstämma om att stoppa utvinningen av oljesand i Kanada. Norska staten äger 67 % av aktierna, så det räckte inte att Folksam, SPP, KPA, 7:e AP-fonden med flera lovat att rösta för stoppade oljesandsplaner.
–Folk behöver olja och det är bäst om ett miljövänligt oljebolag som Statoil utvinner den, säger Robert Skinner som är vicechef för Statoilhydro Canada ltd .
–Oljesand är det dyraste och mest energikrävande av alla fossila bränslen att utvinna och ger störst koldioxidutsläpp. Mellan 5 och 15 gånger högre klimatutsläpp än vanlig olja, kontrar Andrew Nikiforuk som är ekonomijournalist i Calgary och skrivit boken "Tar Sands: Dirty Oil and the Future of a Continent".

Oljesand är en sorts stenhård råolja som kallas bitumen och som är blandad med sand och lera. Den kan ligga bara en bit ned i backen och då bryts oljesanden i dagbrott. De djupare fyndigheterna på några hundra meters djup, och det är sådana som Statoil nu har köpt rätten att borra och utvinna, kokas loss med stora mängder het ånga som värmts upp av naturgas och sugs sen upp. Efter det måste oljan renas i flera steg och det kräver ytterligare stora mängder energi och vatten.

Kanada har mest oljesand i världen, en oljereserv bara steget efter Saudiarabien. Det handlar om enorma landområden, en sjättedel av hela Sveriges yta som det nu byggs vägar, och raffinaderier och pipelines på och urskogarna huggs ned. Greenpeace har kallat vittnen från Alberta i Kanada till Sverige, Norge och Danmark för att påverka nordiska banker och fonder att rösta ja till Greenpece motion igår kväll på Statoils bolagsstämma.

Melina Laboucan-Massimo tillhör indianstammen Lubicon Cree . Hon beskriver det svarta stinkande landskap som blir kvar när all urskog huggits ned där hennes förfäder jagat i årtusenden, som Mordor, helveteslandkapet som finns beskrivet i Tolkiens böcker Sagan om Ringen.
Doktor John O´Connor som är allmänläkare i Alberta har beskrivit alla de märkliga cancerfallen han upptäckt hos en indianstam i Fort Chipewyan nedströms oljesandsindustrierna. Att det finns en 30 procentig överepresentation bekräftas av Alberta Cancer board, men ännu finns inga vetenskapligt publicerade studier som bevis. Ochdoktor O´Connor har anmälts av miljö- och hälsmyndigheter för falsklarm till Läkarförbundet. Men han har inte tystnat för det och hade ett beskt besked till placererna på AP-fonderna och de andra fonderna:
--Fler kommer att dö av miljögifterna från den blodiga oljesandsutvinningen, enligt John O´Connor.

Och Andrew Nikiforuk lägger till att Kanada dessutom ligger back redan med 30 procent mot sina åtaganden i Kyotoprotkollet och inte lär klara ett nytt klimatavtal framöver heller när oljesandsutvinningen hela tiden ökar. Men dr Robert Skinner som är vicechef för Statoilhydro Canada ltd, han försvarar att ett bolag som säger att man strävar efter att hitta lösningar som bidrar till att minska växthuseffekten, ändå kan hålla på med oljesandsutvinning:
--Den miljövänliga oljeutvinningen i Nordsjön och kunskapen om CCS-teknik, med koldioxidavskiljning och lagring som man har planer på att testa om några år i oljesandsfälten, gör Statoil till det mest lämpade företaget att ta sig an oljesandsutvinning anser Robert Skinner.


Bild

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?prog ... el=2846983


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011