Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 21-03-02 08:48

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre 12-02-03 11:59 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3229
Ort: Hässleholm
Citat:
Poröst material kan omvandla bensin till diesel
Av: Linda Nohrstedt
Publicerad 1 februari 2012

Ett nytt material kan lösa bristen på diesel. Genom sin porösa struktur har materialet unika egenskaper för att omvandla bensin direkt till diesel.

Materialet är ett aluminosilikat som har fått namnet ITQ-39 och tillhör klassen zeoliter. Det har tillverkats av en forskargrupp i Valencia och dess atomstruktur har bestämts av en forskargrupp vid Stockholms universitet.

Resultaten presenterades nyligen i en artikel i Nature Chemistry.

Materialet har visat sig vara en mycket bra katalysator för att omforma bensin till diesel. Det är en process som blir allt viktigare i takt med att efterfrågan på diesel ökar.

-Materialet har testats i labbet i Valencia och det visade sig att det är väldigt bra. Det har en bättre förmåga att omvandla bensin till diesel än de katalysatorer som finns i dag, säger professor Xiaodong Zou, som har lett forskargruppen i Stockholm.

Intresset för det nya materialet är redan stort. Ett stort oljebolag funderar på att köpa patentet.

-Det finns ett stort behov av att få nya katalysatorer som kan konvertera mer olja till bensin och diesel så det finns ett väldigt stort industriellt intresse. Nu vet vi hur strukturen på ITQ-39 ser ut, nu kan vi modifiera den så att det blir ännu bättre, säger Xiaodong Zou.

Materialet har en porös struktur som gör att små molekyler kan transporteras genom det. På sin väg kan molekylerna reagera med andra molekyler och på så sätt bilda en önskad produkt.

ITQ-39 är det mest komplexa zeolitmaterialet som har upptäckts. Till skillnad från de flesta andra kristallina material är atomstrukturen inte perfekt ordnad, utan den karaktäriseras av ett slags ordnad oordning.

Fakta Zeoliter
Zeolit betyder kokande sten på grekiska. Zeoliter är ett samlingsnamn för en grupp naturliga och syntetiska material med en öppen kristallstruktur.

De består i huvudsak av aluminiumsilikat och omfattar cirka 60 naturligt förekommande mineraler och ett hundratal syntetiska motsvarigheter. Zeoliterna innehåller mängder av nanometerstora porer och kanaler och kan användas som katalysatorer, jonbytare och adsorbenter.

Genom att zeoliterna genomkorsas av så många porer får de en mycket stor intern yta. Ett gram av en zeolit kan ha ungefär lika stor yta som en halv fotbollsplan.


http://www.nyteknik.se/nyheter/innovati ... 398095.ece


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 12-02-03 13:21 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
Vilken tokig ide, det illustrerar problemet med den lägre beskattning av dieselbränslet.

Tyvärr finns även liknande idéer/möjligheter för att göra om andra fossila energikällorna naturgas och kol till bensin/diesel och iom att det finns mycket mera kol och gas "kvar" än olja kan det också bli lönsamt :-(

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011