Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tor 20-11-26 13:03

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor 12-02-09 17:58 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7132
Ort: Älvsjö
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida. ... el=4947533

Citat:
Svårt få reda på produktionsvillkor för bensin

Det är svårt att få veta under vilka omständigheter bensin har producerats. Det upplever Stockholms stad när man ställer krav på att få veta mer om hur produktionen sett ut för de drivmedel man köper in till kommunens fordon.

I veckan infördes hållbarhetskrav på produktionen av biodrivmedel. De kraven kommer att vara till hjälp, tror Eva Sunnerstedt på Stockholms stads miljöförvaltning. Men hon saknar liknande riktlinjer för fossila bränslen.

– Det är jättebra att man börjar med det här, det som saknas är att det är mycket svårare för oss att ställa krav på de fossila drivmedlen. På förnybara drivmedel har biodrivmedelsleverantörerna mycket bättre fakta att redovisa, varifrån det kommer och hur det produceras, man kan ganska enkelt följa det tillbaka i kedjan. När det gäller de fossila bränslena är det väldigt svårt att få information, säger hon.

Stockholms stad har gått samman med andra kommuner för att ställa krav på de drivmedel de köper in. Kommunen ställer samma krav på fossila bränslen som diesel och bensin, och förnybara drivmedel, som biobränslen. Till exempel vill kommunen veta varifrån drivmedlet kommer och hur arbetsmiljön varit vid produktionen.

När kommunen kräver att drivmedelleverantörerna berättar om produktion upplever de att det är lätt att få svar på hur biobränslet producerats. Det är svårare att få veta om hur bensinproduktionen sett ut.

– När vi försöker få information om varifrån de fossila bränslena kommer så hamnar man i något raffinaderi, antingen i Sverige eller någon annanstans i Europa, och sedan är det väldigt svårt att veta varifrån det kommer, säger Eva Sunnestedt.

Att det är så mycket svårare att få veta varifrån oljan kommer tror Andrea Haag, miljöchef på bensinföretaget OKQ8, har två förklaringar. Dels har biobränslen funnits en kortare tid, och därför har man kunnat kontrollera produktionen från början. Dels är biobränslevolymerna mycket mindre, vilket gör produktionen mycket lättare att överskåda.

Men Andrea Haag tycker att det är ett problem att de som bensinbolag inte har bättre insyn i produktionen.

– Jag tycker att en ökad spårbarhet skulle välkomnas, säger hon.

Caroline Åkerlund

_________________
Komplettera gärna data om dit piggybacksystem här: http://www.editgrid.com/user/aryan/E85_piggyback_system och här viewtopic.php?f=10&t=6352


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 12-02-10 12:04 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:45
Inlägg: 1412
Ort: Kalix, Norrbotten
Just så... Men bra är det med fossilt! Iaf om det är diesel...! :x


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 12-02-10 22:55 
Offline

Blev medlem: mån 08-04-21 20:33
Inlägg: 570
Ort: Från
Hur långt kommer den eldrivna bilen på energin som fossilbränslet tar för att bara komma fram till macken.
Det går åt 6 Kwt för att raffinera 1 Gallon 3,79 liter bensin. Sedan tillkommer något för att hitta oljan, pumpa upp den, transportera den till raffinaderiet där den skills ut transporteras, omlastas osv. För att sedan tappa det mesta av den ursprungliga energin i förbräningsmotorn med måttlig verkningsgrad?
Elbilen klarar nog en mil på totalt 2 Kwt förlusterna inräknat.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011