Etanol.nu
http://etanol.nu/forum/

Shell dömt för miljöskada i Nigeria
http://etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=41&t=6756
Sida 1 av 1

Författare:  aryan [ ons 13-01-30 14:37 ]
Inläggsrubrik:  Shell dömt för miljöskada i Nigeria

Många känner inte till det men oljevinning i Nigeriadeltat har orsakat dubbel så stora oljeutsläpp än BP olyckan i mexikobukten enligt en rapport från FN’s miljöprogram UNEP. Fattiga bönder och fiskares inkomster är borta pga total förgiftade marker och sjöar, människor blir sjuka och lever kortare, barn får dricka förorenat vattenetc men
nu har Shell äntligen dömts för en andel av förödelsen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5426637

Citat:
Shell ansvarigt för miljöskada i Nigeria

Oljebolaget Shell är delvis ansvarigt för att ha förgiftat jordbruksmark och fiskevatten i Nigeria, slog en nederländsk domstol fast i dag. Vissa har sett domen som vägledande för hur multinationella företag kan ställas till svars för miljöskador i utvecklingsländer.

Fisk dog och jordbruksmark blev obrukbar efter väldiga oljeutsläpp i Nigerdeltat mellan 2004 och 2007. I det fattiga Nigeria har fiskare och jordbrukare sagt att de inte längre kan föda sina familjer på grund av utsläppen.

I höstas blev oljejätten Shell stämd inför en domstol i hemlandet Nederländerna. Organisationerna bakom stämningsansökan har hävdat att det var Shells dåliga underhåll av sina ledningar som orsakade oljeutsläppen, som miljöorganisationer har bedömt var dubbelt så stora som vid den så kallade Deepwater Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen 2010.

Shell och dess nigerianska dotterbolag har däremot hävdat att oljeutsläppen berodde på en rad sabotage, inte på dåligt underhåll.

I dag slog en domstol i Haag fast att Shells dotterbolag i Nigeria är delvis ansvarigt för oljeutsläppen. I ett av fem fall anser domstolen att oljeföretaget inte hade gjort tillräckligt för att undvika sabotage. Enligt domen ska dotterbolaget därför betala ut en ännu okänd summa pengar i ersättning till en bonde i Nigeria.
I de fyra andra fallen anser domstolen däremot att Shell inte kan hållas ansvarigt.

Enligt nyhetsbyrån AFP hade rättsexperter sett fram mot domen för att den skulle kunna bli vägledande för hur stort ansvar multinationella företag måste ta för skador kopplade till deras dotterbolag i utvecklingsländer. Nu är det tveksamt om domen får någon verkligt prejudicerande effekt.


Se även http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=3884567, http://worsethanbad.org/ och http://www.milieudefensie.nl/english/sh ... /courtcase

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/