Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: ons 19-06-19 14:12

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor 11-12-01 22:49 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Citat:
Svenskt företag gör plast av växter

Vårt liv skulle inte fungera utan olja. Vi är dagligen omgivna av produkter som faktiskt är gjorda av olja. Väggmaterial, isolering, stolar, bilinredningar, många textilier, vitaminpiller, listan kan göras hur lång som helst.

Men för att även dessa produkter ska bli ekologiskt hållbara behöver nya tillverkningsprocesser till. Och det är just detta som forskare i Lund, tillsammans med forskare från Danmark, arbetat fram en ny modell för.

Inom kort startar Sveriges första så kallade bioraffinaderi, där grundsubstansen för plaster och allt det andra som idag görs från olja, istället ska raffineras fram från vete, hampa, jordärtskockor eller andra växtmaterial.

Unik bakterie skapar plast
- Vi har tagit fram en bakterie - Halomonas boliviensis - som kan omvandla kemikalier i växter till plast, berättar bioteknikforskaren Martin Hedström, när han visar runt i den forskningsbaserade anläggningen.

Processen är densamma som i ett oljeraffinaderi, förutom att det är växter och inte olja som stoppas in i början. I ett första skede mals växterna ner till en ?gröt?. Sen får växtgröten jäsa i stora tankar där bakterien som forskarna tagit fram använder kemikalier i växterna som näring. Bakterien omvandlar och lagrar då dessa som energi i form av en polymer som sedan kan förädlas till bioplast i en uppreningsprocess.

Slutprodukten är en molekyl som kan bli grunden i allt från plastpåsar till bilinredning.

Stort intresse från industrin
- Det här är en forskningsanläggning så vi får inte fram några stora mängder ännu, men många företag är redan intresserade. I stor skala finns möjligheten att ersätta olja på så här sätt, säger Martin Hedström.

I första hand är det restprodukter från jordbruket som stoppas in i processen. På så sätt kan man först ta rätt på det som blir mat, i veteaxet till exempel, och sedan använda resten i bioraffinaderiet för plaster och andra kemikalier, eller omvandla det till biogas i andra processer för t.ex. miljövänligt drivmedel.

"Etiskt försvarbart"
Men precis som när det gäller etanoldebatten finns samma typ av kritik mot den här tillverkningen; ska man verkligen använda mat för att göra plaster eller bränsle, när så stor del av jordens befolkning svälter?

- Jag tycker att det är etiskt försvarbart, säger Martin Hedström. Det går inte alls åt lika stora arealer jordbruksmark för att odla växter till den här processen som när det handlar om att framställa etanol. Vi får ut mycket mer av mycket mindre helt enkelt.


Bodil Appelquist
SVT Vetenskap


http://svt.se/2.108068/1.2625020/svensk ... _av_vaxter

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 13-01-01 21:23 
Offline

Blev medlem: tor 07-02-08 00:12
Inlägg: 575
Ort: Dalsland
Svält orsakas av fattigdom och missväxt.

Odling av bioenergi motverkar både fattigdom och missväxt.

Detta är ett klart och tydligt samband för alla som förstår vad det handlar om. Endast de som av andra skäl vill sätta stopp för bioenergi eller utrotandet av svält och fattigdom kan komma med någon annan slutsats.

Klart slut.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011