Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 17-11-18 09:27

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Etanol i pizza?
InläggPostat: tis 14-12-30 23:20 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1824
Ort: 08- och Småland
Jag har köpt en så kallad pizzamix, en färdig deg i en förpackning tillsammans med en burk tomatsås. Tanken är att man gör sin egen pizza med det man vill ha och gräddar i ugnen. Jag läste på innehållsförteckningen och där står: Pizzadeg (67%): Vetemjöl, vatten, olivolja, vetegluten, etanol, surhetsreglerande medel: Glukonodeltalakton, vetedextros, jäsningsmedel: Natriumvätekarbonat, salt.

Man undrar, vad har etanolen för en roll i en pizzadeg?

Pizzamixen är tillverkad i Frankrike men säljs på den Nordiska marknaden. Jag har i nuläget inte bakat den ännu, men det blir någon av dom närmaste dagarna.


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Etanol i pizza?
InläggPostat: ons 14-12-31 10:48 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 08-03-24 15:10
Inlägg: 1082
Ort: Närke
Jag skulle gissa att det kommer från jästen som redan har börjat jäsa.

Vänta förresten, mixen innehöll natriumvätekarbonat... Så man "jäser" med bakpulver och inte jäst. Då vet jag inte varför man skulle ha med det. Som en smakförstärkare kanske?

_________________
Volvo s60 turbo. Ej etanolkonverterad... ännu.

"When the going gets tough, the tough get duct-tape..." (Dr. Mabuse http://www.skepticfriends.org)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Etanol i pizza?
InläggPostat: ons 14-12-31 11:57 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 15:54
Inlägg: 1181
Ort: Nyköping
Etanolen kanske fungerar som konserveringsmedel så inget börjar växa i den fuktiga degen. Vid bakningen bidrar den till uppjäsningen och avgår av värmen så den blir inte kvar i den färdiga pizzan.

_________________
Lufttryckskonvertering
http://gunnarlysell.se/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Etanol i pizza?
InläggPostat: tor 15-01-01 23:02 
Offline

Blev medlem: tor 06-12-28 03:38
Inlägg: 579
Ort: Frösön nyss uppflytt
Ska nog vara rätt så mycket alkohol för att det ska konservera. Prova att äta degen och se om det blir någon "yrsla" av det...

J.K Nilsson


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011