Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: lör 19-05-25 04:24

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis 09-02-03 17:08 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Citat:
Världens största park
planeras i Hanöbukten
Publicerad: 3 februari 2009, 01:15
Senast uppdaterad: 3 februari 2009, 14:20

Hanöbukten
Det nybildade bolaget Blekinge Offshore AB planerar att bygga världens största vindkraftspark i Hanöbukten. Uppförandet av 500 möllor innebär en investering på 50 miljarder kronor.

En mil ut i havet från Nogersund i Sölvesborgs kommun har initiativtagarna, Bengt Simmingsköld från Eolus Vind AB och Anders Nilsson från Vingkraft AB, valt platsen. De bildar gemensamt bolaget Blekinge Offshore som ska bygga 500 vindkraftverk.

- Om det här blir realiserat blir det världens största projekt, säger Bengt Simmingsköld.

Bland börsföretag, kraftbolag och internationella investerare söker de nu finansiärer för att få i hop de 50 miljarder kronor som behövs. Inom fem år räknar de med att starta.

- Intresset är stort. Det finns inte många platser i världen där vindförhållandena är så bra men där det inte är djupare. Havsdjupet på platsen är mellan 15 och 35 meter. Utanför Irland till exempel handlar det om större djup, säger Bengt Simmingsköld och fortsätter.

- Här störs inte heller fiskenäringen. En fiskeutredning kommer att visa vilka konsekvenserna blir.

Inleder diskussioner
En dialog startar nu med dem som kan tänkas ha invändningar mot bygget. Det finns en intressekonflikt med försvarsmakten, boende, hamnarna, sjötrafiken och andra.

- Vi har en stor utmaning i att få acceptans från dem som bor vid kusten, säger Anders Nilsson.

- Eftersom kraftverken kommer att stå en mil ute i havet syns de som små taggar. Man kommer inte höra dem och det blir inte någon skuggverkan men bland de boende som ser kraftverken kan det bli protestlistor, fortsätter Bengt Simmingsköld.

"En riksangelägenhet"
Han tror att försvarsmakten, som annars i många fall brukar ha synpunkter på havsbaserade vindsnurror, kan komma att ställa sig positiv.

- Det är ett så stort projekt att det är en riksangelägenhet. Jag tror de är beredda att kompromissa, säger Bengt Simmingsköld.

2019 räknar initiativtagarna med att hela vindkraftsparken med 500 möllor ska stå klar.

- Jag tror på det här. Jag sätter min prestige på att den här blir byggd, säger Bengt Simmingsköld.


Citat:
Fakta/Vindkraft

2007 använde Sverige 624 TWh energi. 1,4 TWh kom från vindkraft.

Riksdagens mål är att Sverige 2015 ska producera 10 TWh vindkraft per år. 2020 ska den siffran stiga till 30 TWh vindkraft.

Källa: Energimyndigheten


Citat:
Sveriges energiförsörjning Råolja och oljeprodukter: 199 TWh.

Naturgas: 11.

Kol och koks: 28.

Biobränslen, torv, avfall med mera: 120.

Värmepump: 5,6.

Vattenkraft: 66.

Kärnkraft: 191.

Vindkraft: 1,4.

Siffrorna gäller 2007. TWh är förkortningen för terawattimmar.

Källa: Energimyndigheten.


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... Hanobukten

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Hanöbukten?
InläggPostat: tis 09-02-03 19:14 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1908
Ort: 08- och Småland
Och för er där uppe i Norrbotten, kan vi visa var Hanöbukten ligger.
Bild

Ungefär i mitten på bilden. :roll: :roll: :roll:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-02-03 19:31 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Jag tänkte tanken att bifoga en karta, men det behövdes ju inte eftersom du nyfiken gjorde det.

Mer om vindkraftsparken:

Citat:
Blekinge kan få världens största vindkraftspark
11:55 NOGERSUND (UPPDATERAD 15:15)
Han har kämpat för vindmöllorna under decennier men nu tar Bengt Simmingsköld steget ut till giganternas nivåer. Han och en kompanjon planerar 500 möllor utanför Blekinges kust.

Vädret kunde inte haft ett bättre symbolvärde när Bengt Simmingsköld, ägare till Eolus Vind AB i Hässleholm och Anders Nilsson, ägare till Vingkraftverk AB i Blekinge, kallar till presskonferens. Blåsten viner och ute till havs går vågorna meterhöga.

Tillsammans har de bildad bolaget Blekinge Offshore AB (Simmingsköld äger 60 procent) och ambitionerna är mycket höga. En mil rakt ut från kusten vid Nogersund på Listerlandet vill de bygga en vindpark med som mest 500 möllor.
– Troligtvis världens största vindkraftspark, säger Bengt Simmingsköld.
– Vi har under de senaste halvåret arbetat med en bred förankringsprocess. Vi har fått starkt stöd för att gå vidare med att låta berörda myndigheter, som försvaret, att titta på lämpligheten att bygga vindkraftverk i det här området.

Förhoppningen om bifall från berörda är stor från Nilssons och Simmingskölds sida. Framöver väntar kontakter med ortsborna och de båda herrarna förväntar sig protester, men hoppas naturligtvis också på förståelse.
– Möllorna står en mil ut och vid klart väder syns de som små taggar vid horisonten, säger Bengt Simmingsköld.

Det är inte bara vindkapaciteten som fått projektörerna att rikta blickarna mot vattendragen utanför Listerlandet. I närheten finns Karlshamns oljekraftverk med lämpliga kablar som klarar elleveranser på 400 kilovolt. Men här löper även Polenkabeln, på så sätt kan elen säljas ut i Europa eller in i Sverige beroende på prisbilden.

För att få ekonomisk bärighet blir möllorna verkligen modell större. Cirka 130 meter höga med ett vingspann på 120-140 meter.
– När väl alla möllorna snurrar blir effekten som två Barsebäcksreaktorer, säger Bengt Simmingsköld.

Projektet är i nuläget en förlustaffär med tanke på att kärnkraftverken producerar el för 70 öre per kilowattimme (kWh), medan vindmöllorna kostar en krona.
Men paret Simmingsköld och Nilsson räknar med att politikerna fattar de rätta besluten, det vill säga att de väger in miljöaspekten och tilldelar vindkraften vissa statliga stimulanser.
– Jag säger som KD-ledaren Göran Hägglund. Vi behöver kärnkraft men vi behöver också mycket vindkraft, säger Bengt Simmingsköld.

Ett jätteprojekt av den dimensionen kostar naturligtvis och Bengt Simmingsköld lyfter fram summan cirka 50 miljarder kronor. Nu har varken han eller Anders Nilsson de pengarna men tanken är att externa internationella aktörer köper aktier i det nybildade bolaget Blekinge Offshore AB.

Vindmöllorna byggs ut i etapper. Första snurret beräknas ske om fem år och om ytterligare fem år, alltså 2019, kan vindparken, stor som halva Österlen, vara färdigutbyggd.
Även om vissa ortsbor lär knorra så är politikerna i Sölvesborgs kommun positiva. Kommunstyrelsens ordförande, Heléne Björklund (S), räknar med att vindmölleparken skapar massor av nya arbeten, inte minst genom service till möllorna. Hon kan även tänka sig att de snurrande jättarna blir en turistattraktion.

Per Strandell


http://www.nsk.se/article/20090203/NYHE ... kraftspark

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-02-05 09:14 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Ännu mer om de planerade vindkraftsparkerna i Hanöbukten:

Citat:
Framtiden är oklar för planerad vindkraftspark
Publicerad: 5 februari 2009, 01:15

Hanöbukten
Förutom de nya planerna på 500 möllor i Hanöbukten finns det sedan tidigare ett intresse att bygga en vindkraftspark vid Taggens grund. Men framtiden för det projektet är oklar.

Blekinge Offshore planerar att bygga världens största vindkraftsverk med 500 möllor i Hanöbukten. Kristianstadsbladet rapporterade i onsdagens tidning att projektet innebär en investering på 50 miljarder kronor.

Det är inte det enda utbyggnaden av vindkraft som är på gång i Hanöbukten. Taggen Vindpark AB har ansökt om att få uppföra mellan 60 och 80 möllor. Bygget innebär en investering på tio miljarder kronor men planerna drar ut på tiden eftersom det finns hinder.

- Ekonomin måste på plats. I dag har vi inte tillräcklig lönsamhet. Priserna på utrustningen har ökat och vi har inte de inkomster vi behöver från el, säger Jan Norling, som är projektledare på Taggen Vindpark.

I dagsläget kan förnyelsebar el från nybyggda vindkraftverk inte ekonomiskt hävda sig i konkurrensen med el från till exempel kärnkraftverk som funnits under längre tid.

Kostnaden för att producera el från vindkraft till havs är cirka en krona per kilowattimma. Kostnaden för att producera el i ett kärnkraftverk är mellan 70 och 80 öre per kilowattimma. Jan Norling efterfrågar en utvidgning av det nuvarande elcertifikatsystemet, som är ett stöd som ska främja elproduktion från förnybara energikällor.

Ett annat hinder för byggandet av en vindkraftspark vid Taggens grund är att försvarsmakten har invändningar.

- Försvaret sa först nej till vindparken men nu har man ändrat sig och säger ja om det är så att vi tar alla risker med missriktade skott från Ravlunda skjutfält.

- Nu har vi fördjupade samtal med försvaret om hur riskbilden ser ut, säger Jan Norling.

Taggens grund ligger i Sölvesborgs och Kristianstads kommuner. Platsen som valts för vindkraftsparken är belägen 13 kilometer söder om Sölvesborg och 13 kilometer öster om Åhus.

Möllornas maxhöjd är 170 meter. Parken kommer att producera en terawattimma energi per år och det motsvarar årskonsumtionen av hushållsel för 200 000 hem.

Om planerna blir verklighet räknar Jan Norling med att börja utbyggnaden under 2012 eller 2013. Elproduktionen kan i så fall starta 2014.

Den vindkraftspark som Blekinge Offshore planerar att bygga i Hanöbukten ligger i Sölvesborgs kommun. Projektet innebär att 500 möllor ska uppföras på en plats fem kilometer öster och Hanö och sju kilometer söder om Tärnö.

Elproduktionen därifrån kommer att bli mellan fem och sju terawattimmar per år. Även Blekinge Offshore efterfrågar statliga insatser så att havsbaserad vindkraft ska kunna konkurrera med kärnkraft eller energi från fossila bränslen.

Jerker Hagman


Citat:
Bakgrund/Vindkraftsutbyggnad

Planerna för Taggens grund tog form 2005. Hanöbuktens Offshore, som var ett konsortium bestående av Wallenstam och Triventus, konkurrerade med Vattenfall om utbyggnaden. Under 2007 gick konkurrenterna samman i det gemensamma bolaget Taggen Vindpark AB.
Planeringen av världens största vindkraftspark en mil ut i havet från Nogersund görs av konsortiet Blekinge Offshore. Det består av Eolus Vind AB och Vingkraft AB.


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... kraftspark

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 09-02-05 19:17 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 06-12-19 15:54
Inlägg: 1192
Ort: Nyköping
För att se vad de uppgivna siffrorna (50 miljarder investering och 1 TWh elproduktion per år) i detta projekt innebär i praktiken antog jag en årlig kapitalkostnad på 5 miljarder och en drift och underhållskostnad på 3 miljarder, summa 8 miljarder per år. Det blir ett produktionspris på 8 kr/kWh. Vem vill betala det? Eller gör en annan kalkyl om någon gissar bättre.

Ändring införd 6 feb 2009
När jag läser den sista artikeln lite noggrannare framgår det att det handlar om två skilda projekt. Det ena kostar 50 miljarder och skall producera 5 till 7 TWh/år vilket med mina antaganden ger ett produktionspris på mellan 1,14 och 1,6 kr/kWh. Det andra projektet skulle kosta ca 10 miljarder och ge ca 1TWh/år vilket med samma antaganden ger ett produktionspris på 1,6 kr/kWh.

Efter produktionen skall sedan elen distribueras vilket inte är gratis. Efter att vindkraftverken tjänat ut finns heller inga fonderade pengar för att skrota dem. mm mm.

_________________
Lufttryckskonvertering
http://gunnarlysell.se/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 09-02-06 17:12 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Ett av skälen till att miljövänner och naturvänner inte alltid är samma personer:

Citat:
Vindkraft med förhinder
2009-02-05 23:00

Angående vindmöllorna på Taggen. Visserligen tror jag mer på kärnkraft, men det är inte därför jag vill skapa debatt. Det diskuteras mycket om att rädda torsken i Östersjön. Därför finner jag det märkligt att man skall bygga vindmöllepark på just den plats där både sillen och torsken leker. Detta blir ett dråpslag mot torsken i Östersjön.

Pelle


Givetvis kan man inte bygga vindkraftverk i haven eller för den delen på land, utan att göra intrång i naturen. Det kan man inte när man bygger kärnkraftverk heller. Det man får överväga är miljöhänsyn mot naturhänsyn och komma fram till ett klokt beslut. Om det inte skulle vara så att någon alldeles speciell djurart/växtart som lever just där överväger nästan alltid miljöhänsynen i ett större (globalt) perspektiv.

http://www.nsk.se/article/20090205/OPIN ... -forhinder

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 09-03-03 08:40 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Citat:
Marinen säger nej
till ny vindkraftpark
Publicerad: 3 mars 2009, 01:15

Hanöbukten
Tredje sjöstridsflottiljen säger nu nej till en ny vindkraftspark. Planerna inkräktar på förbandets övningsområde.

Från Karlskrona kommer invändningar mot att bygga världens största vind- kraftspark i Hanöbukten.

- Vi är inte på något sätt emot vindkraftverk här. Problemet för oss är att delar av den här vind- kraftsparken skulle ligga inom våra övningsområden som vi använder dagligdags. Framförallt när vi pratar om luftvärnsskjutningar som kräver ganska stora riskavstånd. Det skulle innebära ett stort problem för oss att ha vindkraftverk just där. En av våra styrkor här i Karlskrona är närheten till bra övningsområden, säger Jimmie Adamsson, informationschef på Tredje sjöstridsflottiljen.

Förbandet pekar på att det finns alternativa placeringar.

- Vårt förslag är att området för byggandet av vindkraftverk flyttas utanför övningsområdena, väster eller nordväst om föreslaget område, säger Jimmie Adamsson.

Invändningar
Han betonar att tredje sjö-stridsflottiljen är ett av flera förband som har invändningar mot planerna. Flottiljens synpunkter finns i ett remissvar som tillsammans med andra yttranden sedan ska sammanfogas till ett svar från försvaret i sin helhet.

- Det är Försvarsmakten som svarar och det här är vårt underlag till det stora svaret. Man ska inte se det som att det här blir För-svarsmaktens sammansatta svar. Det kan bli det men det här är bara vår roll i det, säger Jimmie Adamsson.

Det var i början av februari som Blekinge Offshore AB presenterade planerna på att uppföra 500 vindmöllor en mil ut i havet från Nogersund.

Det nybildade bolaget uppvaktar investerare för att få ihop de 50 miljarder kronor som krävs. 2019 är det tänkt att anläggningen ska stå färdig. Bengt Simmingsköld, som är vd på Eolus Vind och en av initiativtagarna, kommenterar Tredje sjöstridsflottiljens nej.

Hellre nej än ja
- Olika remisser inom försvaret uttalar sig och sedan ska det sammanställas upp till militärhögkvarteret. De säger hellre nej än ja och sedan blir det ofta förhandlingar. Vi är inte särskilt bekymrade över det. Man ska ta det på allvar men vi har inte räknat med att militären skulle släppa igenom det här stora projektet utan kompromisser, säger Bengt Simmingsköld.

Han berättar att planeringen fortsätter.

- Vi gör fiskeundersökningar, vår miljökonsekvensutredning och fågelutredningar. Det kostar några miljoner det vi håller på med och om vi trodde att det var utsiktslöst skulle vi lägga ner.

Jerker Hagman


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... dkraftpark

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 09-03-03 21:58 
Offline

Blev medlem: mån 08-04-21 20:33
Inlägg: 570
Ort: Från
2007 måste varit ett bra år för kärnkraften med 191 TWh samma uppgift som i METRO idag!
göinge skrev:
Citat:
Världens största park
planeras i Hanöbukten
Publicerad: 3 februari 2009, 01:15
Senast uppdaterad: 3 februari 2009, 14:20

Hanöbukten
Det nybildade bolaget Blekinge Offshore AB planerar att bygga världens största vindkraftspark i Hanöbukten. Uppförandet av 500 möllor innebär en investering på 50 miljarder kronor.

En mil ut i havet från Nogersund i Sölvesborgs kommun har initiativtagarna, Bengt Simmingsköld från Eolus Vind AB och Anders Nilsson från Vingkraft AB, valt platsen. De bildar gemensamt bolaget Blekinge Offshore som ska bygga 500 vindkraftverk.

- Om det här blir realiserat blir det världens största projekt, säger Bengt Simmingsköld.

Bland börsföretag, kraftbolag och internationella investerare söker de nu finansiärer för att få i hop de 50 miljarder kronor som behövs. Inom fem år räknar de med att starta.

- Intresset är stort. Det finns inte många platser i världen där vindförhållandena är så bra men där det inte är djupare. Havsdjupet på platsen är mellan 15 och 35 meter. Utanför Irland till exempel handlar det om större djup, säger Bengt Simmingsköld och fortsätter.

- Här störs inte heller fiskenäringen. En fiskeutredning kommer att visa vilka konsekvenserna blir.

Inleder diskussioner
En dialog startar nu med dem som kan tänkas ha invändningar mot bygget. Det finns en intressekonflikt med försvarsmakten, boende, hamnarna, sjötrafiken och andra.

- Vi har en stor utmaning i att få acceptans från dem som bor vid kusten, säger Anders Nilsson.

- Eftersom kraftverken kommer att stå en mil ute i havet syns de som små taggar. Man kommer inte höra dem och det blir inte någon skuggverkan men bland de boende som ser kraftverken kan det bli protestlistor, fortsätter Bengt Simmingsköld.

"En riksangelägenhet"
Han tror att försvarsmakten, som annars i många fall brukar ha synpunkter på havsbaserade vindsnurror, kan komma att ställa sig positiv.

- Det är ett så stort projekt att det är en riksangelägenhet. Jag tror de är beredda att kompromissa, säger Bengt Simmingsköld.

2019 räknar initiativtagarna med att hela vindkraftsparken med 500 möllor ska stå klar.

- Jag tror på det här. Jag sätter min prestige på att den här blir byggd, säger Bengt Simmingsköld.


Citat:
Fakta/Vindkraft

2007 använde Sverige 624 TWh energi. 1,4 TWh kom från vindkraft.

Riksdagens mål är att Sverige 2015 ska producera 10 TWh vindkraft per år. 2020 ska den siffran stiga till 30 TWh vindkraft.

Källa: Energimyndigheten


Citat:
Sveriges energiförsörjning Råolja och oljeprodukter: 199 TWh.

Naturgas: 11.

Kol och koks: 28.

Biobränslen, torv, avfall med mera: 120.

Värmepump: 5,6.

Vattenkraft: 66.

Kärnkraft: 191.

Vindkraft: 1,4.

Siffrorna gäller 2007. TWh är förkortningen för terawattimmar.

Källa: Energimyndigheten.


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... Hanobukten


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 09-03-04 09:04 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
PRIUS skrev:
2007 måste varit ett bra år för kärnkraften med 191 TWh samma uppgift som i METRO idag!


Varför har inte Metro gått in på Energimyndighetens hemsida och fått uppgifterna för 2008 då kärnkraften står för en mindre andel el, 61,3 TWh el jämfört med Sveriges stora energikälla vattenkraft med 68,3 TWh (se http://etanol.nu/forumrecover/viewtopic.php?t=4740 )? Ser man till den elproduktion som kärnkraften står för är korrekt siffra 64,3 TWh (se http://213.115.22.116/System/TemplateVi ... 0a7f96161c ), vilket ju är 3 TWh mer än 2008, så hade syftet med mer kärnkraft varit att exportera mer el och tjäna pengar åt Sverige (som många "vanligt folk" tycks tro syftet är med borgarnas energiuppgörelse) borde man brassat på de 10 reaktorerna mer.

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 09-03-18 09:12 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3223
Ort: Hässleholm
Citat:
Också flygvapnet säger nej till vindkraftsparken
Publicerad: 18 mars 2009, 01:15
Senast uppdaterad: 18 mars 2009, 08:54

Hanöbukten
Även flygvapnet säger nej till en vindkraftspark i Hanöbukten. Sedan tidigare har marinen invändningar men hur hela försvarsmakten ställer sig till planerna är ännu oklart.

Sedan tidigare säger Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona nej till att bygga världens största vindkraftspark i Hanöbukten. Även Blekinge flygflottilj i Kallinge i Ronneby kommun har invädningar mot att bygga vindkraftverk på platsen.

- Vi vill inte ha det beroende på att vi övar mycket över havet och då kan vi inte vara där. Vi kör lågflygning och vi kör överljudsflygning. Det är inte så stor risk att man krockar med dem men om förarna behöver skjuta ut sig och landa där inne så kan man inte hämta upp dem med helikopter. Övningsområdet krymper för oss, säger Kent Löving, informationschef på Blekinge flygflottilj.

Stör flygplatsen
Han hänvisar också till att flygplanens möjligheter att landa på flygplatsen i Kallinge kringskärs av en vindkraftspark i Hanöbukten.

- Inflygningsriktningar och så vidare kan ju störas, säger Kent Löving.

Hur försvarsmakten som helhet ställer sig är ännu inte klart.

- När vi får in en remiss skickar vi ut den till de enheter som är berörda. Så får de tycka till och sedan när vi fått in alla yttranden görs en beredning här i högkvarteret där vi tar ställning till hur vi ska yttra oss i ärendet, säger Cecilia Häckner, som arbetar på försvarsmaktens högkvarter.

500 vindmöllor
Det var i början av februari som Blekinge Offshore AB presenterade planerna på att uppföra 500 vindmöllor en mil ut i havet från Nogersund. Företaget är ett konsortium som består av Eolus Vind AB och Vingkraft AB.

Bland börsföretag, kraftbolag och internationella investerare söker initiativtagarna finansiärer för att få i hop de 50 miljarder kronor som krävs. Inom fem år räknar de med att starta. 2019 är det tänkt att anläggningen ska stå färdig.

Det är inte det enda utbyggnaden av vindkraft som är på gång i Hanöbukten. Taggen Vindpark AB har ansökt om att få uppföra mellan 60 och 80 möllor.

Bygget innebär en investering på tio miljarder kronor.

Taggen Vindpark är ett konsortium som består av Wallenstam, Triventus och Vattenfall.

Jerker Hagman


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... aftsparken

Citat:
Initiativtagarna vill ha kompromiss
Publicerad: 18 mars 2009, 01:15

Hanöbukten
Initiativtagarna är hoppfulla om att planerna på att bygga världens största vindkraftspark går att rädda. De efterfrågar ett ingripande från regeringen och en kompromiss med försvaret.

Bakom initiativet står Bengt Simmingsköld som är vd på Eolus Vind AB. Han framhåller att förverkligandet av planerna är en förhandlingsfråga.

- Till vilken grad de vill anpassa sig och i vilka delar av området vi måste anpassa oss till är långt ifrån utrett. Regeringen måste bestämma sig hur värdefullt det är att få så mycket vindkraft som motsvarar två gamla Barsebäck. Flyget får anpassa sig, sjöfarten får anpassa sig, fiskare får anpassa sig och vi får anpassa oss, säger Bengt Simmingsköld.

De ursprungliga planerna innebär att 500 vindkraftverk ska byggas. Bengt Simmingsköld menar att ett resultat av kompromissen kan bli att färre vindkraftverk uppförs och att anläggningen i stället kommer att bestå av mellan 100 och 500 möllor. Han framhåller att även om det kommer kritik från militärt håll så finns det många förespråkare av projektet.

- De flesta politikerna i Blekinge tycker om det, mest för effekten av att det antagligen leder till sysselsättning. Mellan 50 och 100 personer krävs enbart för att sköta driften av anläggningen. Sedan om det kan leda till torntillverkning i Karlskrona eller bladtillverkning i Ronneby är det ingen som vet i dag, säger Bengt Simmingsköld.

Jerker Hagman


http://www.kristianstadsbladet.se/artic ... 81454/1338

_________________
ÖRKELLJUNGA UTBILDNINGSCENTRUM
Den lilla skolan med de stora möjligheterna


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011