Aktuellt (25 Mars 2010)

100325
Brasiliansk etanol bäst på att minska växhusgaser och har obetydlig påverkan på matpriser enl IFPRI
IFPRI har på uppdrag av EU-kommissionen undersökt hur EU:s biobränsledirektiv kommer att påverka markanvändning och vad följderna blir för värdens matpriser och växthusgasutsläpp.

Etanol eller mat?
I rapporten med titeln "Global trade and environmental impact of the EU biofuels mandate" som EU-kommissionen publicerade den 25:e mars konstateras att brasiliansk etanol tillverkad av sockerrör är bäst på att minska utsläpp av växthusgaser och ger en minskning med hela 86% av dessa, jämfört med bensin!

Undersökningen visar dessutom att ökad import av sockerrörsetanol kommer att ha en obetydlig inverkan på livsmedelpriserna i värden och inte heller kommer att orsaka mera svält.

090918
Dokumentärfilmen "A conveniet truth" Agreatfilm distribuerar sin film "A conveniet truth" kostadsfritt och CO2-neutralt genom internet (youtube), missa inte den! I avsnitt två vid 7:10 pratar Aryan Schmitz (vice ordförande i etanol.nu) om etanolkonvertering.

081003
Seminarium: BAFFs anordnar ett kostnadsfritt seminarium, Sanningar & myter om Etanol.

080425
Pressmeddelande: Föreningen etanol.nu reder ut de sambanden mellan etanol och matkrisen.

080417
Pressmeddelande: Föreningen etanol.nu reagerar på larmrapporter i media om etanolframställning.

080402
Etanol nu billigast per kWh
Efter senaste prishöjningar på bensin och diesel och de 60 öre prissänkning på E85 är nu etanol billigast per kWh
1 kwh E85 kostar nu 8,04 / 6,33 = 1,27 kr
1 kwh Diesel kostar nu 12,59 / 9,8 = 1,28 kr
1 kwh Bensin kostar nu 12,44 / 8,89 = 1,40 kr

080402
Årets bildmanipulation
Vinnaren i tävlingen Årets bild, som arrangeras av Pressfotografernas klubb, hade manipulerat bilden av en etanolfabrik så att röken från skorstenarna blev svartare. Aryan Schmitz kritiserar Stockholms Fria Tidning för att ha publicerat bilden utan att ha tagit reda på mer fakta om bilden och om etanol.

080313
Döm inte ut etanol och biodiesel
Etanol, biodiesel och biogas kommer alla att behövas för att möta den stora utmaningen att byta ut de fossila bränslena, skriver Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik, Linköpings universitet.

080312
Svensk etanol-satsning i Afrika
Vi räknar med att om 20 år kunna bidra till att Tanzania och Moçambique blir oberoende av olja, kraftfullt ökar sin elproduktion och samtidigt exporterar flera miljarder liter etanol från de fabriker vi planerar, framhöll Per Carstedt, koncernchef i SEKAB, vid Energitinget i Stockholm på torsdagen.

080311
Årets Bild är Årets Lögn
"Föreningen Gröna Bilister är starkt kritisk till att Årets bild-juryn slarvat med faktakollen vad det gäller Årets bild, trots att det var känt att den inte föreställde koleldad etanolproduktion."
De beslutar debatt artikeln med att påpeka att årets bild ändå är ett bra exempel över den anti-etanol debatten som har härjad i media och hur faktakontroll har tappats bort och vi kan bara instämma.
Vi konstaterar också att bilden dessutom verkar ha gjorts mörkare, möjligen för att få den att se "hemskare" ut, se också en tråd på forumet.

080210
Svanenmärkt etanol är på gång senare i år skriver svenska dagbladet idag, föreningen etanol.nu vällkommer regler för svanenmärkning och har tidigare yrkat på miljö- och rättvisemärkning av bioetanol.

080129
Pressmeddelande: Föreningen etanol.nu sågar regeringens proposition för efterkonvertering av personbilar för alternativbränslen
Läs hela dokumentet med våra synpunkter på propositionen och förslag till förbättring.

080128
Etanolproduktion är bra för Afrikas bönder. I Kooperation Utan Gränsers rapport ”Med utveckling i tanken” riktas blickarna mot Afrika och i rapporten ger företrädare för flera afrikanska bondeorganisationer sin syn på biobränsleproduktion.
Läs hela rapporten och var med och påverka! I Afrika finns det många gamla bensinbilar som smutsar ner miljön och kostnader för oljan trycker på ekonomin. Tänk om vår konverterings "know how" skulle kunna exporteras till Afrikanska länder så att dessa länder skulle kunna bli oljeoberoende?

060406
Etanol.nu har utökad sitt yttrande till miljödepartementet: Felaktig mätmetod av kolväten missgynnar etanoldrivna fordon och etanolkonvertering med bilaga.
Det kompletterar vårt tidigare remissvar från 060207 till näringsdepartementet på näringsdepartements remiss om Vägverkets utredning

060222
TV4 kritiseras av granskningsnämnden, läs här.

050209
Granskningsnämnden fäller Rapprt efter en anmälan av medlemmar av föreningen etanol.nu om ett inslag där det i ett inslag påstods att "Etanolbilar kan ge cancer" läs här.

051115
Baff och etanol.nu bemöter motorprofessor Hans-Erik Ångströms etanolkitiska debatt artikel i DN som helt verkar sakna vetenskaplig grund, Motorprofessor motverkar miljöarbetet..


Aktuellt i föreningen

Nästa planerade träff är årsmötet lördag 15/3 2008 kl 16.00. Adressen är Lövdungevägen 13, Segeltorp. För den som åker kollektivt är T-bana till Fruängen och därifrån någon av 700-bussarna lättast. Gå av vid hpl Mälarvägen..

För lokala träffar och dagsaktuell information besök föreningen och träffa likasinnade i forumet.


Kontaktsida
Vi har ca 1200 registrerade medlemmar
och ca 1700 unika besökare per dag
Valid HTML 4.01 Transitional