Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: ons 22-09-28 13:52

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön 20-10-11 06:21 
Offline

Blev medlem: ons 06-12-20 11:04
Inlägg: 1980
Ort: 08- och Småland
Fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel efter EU-beslut

Publicerat lördag 10 oktober kl 17.11 Sveriges Radio
Det blir en fortsatt skattebefrielse på biodrivmedel i Sverige, trots allt. Det efter att EU-kommissionen godkänt en förlängning med ytterligare ett år.

Läs och hör mer: https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7572293


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis 22-02-08 23:30 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3240
Ort: Hässleholm
Citat:
Tamsons (M): Dråpslag mot kollektivtrafiken om lättnaden på biobränsle tas bort

Regeringen föreslår att den skattebefrielse som i dag ges för biodrivmedel ska slopas och ersättas med en reduktionsskatt, där bensin och diesel måste blandas med biodrivmedel.

Just nu pågår en remissrunda i frågan och ordföranden för Svensk kollektivtrafik, det moderata trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, anser att det skulle innebära ett dråpslag för kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken har till allra största delen, redan har ställt om till biodrivmedel, för höga kostnader. Nu riskerar bolagen en skattechock som kan drabba resenärerna, enligt Tamsons.

Regeringen föreslår att den skattebefrielse som idag ges för biodrivmedel - ska slopas. Just nu pågår en remissrunda i frågan och ordföranden för Svensk kollektivtrafik, det moderata trafikregionrådet Kristoffer Tamsons anser att det skulle innebära ett dråpslag för kollektivtrafiken.

– Det vore ett dråpslag mot svensk kollektivtrafik. När vi har frågat våra medlemmar vad det här skulle kunna riskera innebära i ökade kostnader så talar vi här och nu om närmare 800 miljoner kronor, så det här skulle vara ett dråpslag mot kollektivtrafiken i Sverige.

I dag är biodrivmedel som etanol befriat från energi- och koldioxidskatt, efter ett godkännande av EU-kommissionen.

Men skattebefrielsen ges för ett år i taget och det är enligt regeringen oklart om den kommer att förlängas. Därför föreslår regeringen att den ersätts av så kallad reduktionsskatt, det vill säga att bensin och diesel måste blandas med biodrivmedel.

Ärendet är ute på remiss och i sitt remissvar säger Svensk kollektivtrafik att kollektivtrafiken till allra största delen, redan har ställt om till biodrivmedel, för höga kostnader.

Om skattereduktionen tas bort riskerar bolagen en skattechock som kan drabba resenärerna, enligt moderaten Kristoffer Tamsons.

– Då är det väl troligtvis via nedskärningar i trafikutbudet eller höjda biljettpriser för resenärerna. Särskilt i en tid då vi vet att kollektivtrafiken har haft en oerhört kämpig tid på grund av corona och kommer ha det också under en tid framöver. Och de behöver varje krona för att fortsatt kunna rulla trafiken.

Så vad vill ni att regeringen gör i den här frågan?

– Ja regeringen måste agera. Fram till den första mars så kan man skicka in en begäran om fortsätta undantag. Man måste tala klarspråk, man måste agera. Och de signaler vi får från kommissionen är att det absolut är möjligt med förlängda undantag. Det är inte bara rätt och rimligt, det är ett måste, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Victor Jensen
victor.jensen@sverigesradio.se

Margareta Svensson
margareta.svensson@sverigesradio.se


https://sverigesradio.se/artikel/tamson ... e-tas-bort

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011