Etanol.nu
https://etanol.nu/forum/

Gröna Bilister: Rädda E85 med hjälp av reduktionsplikten
https://etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=13&t=7822
Sida 1 av 1

Författare:  göinge [ fre 22-01-28 09:04 ]
Inläggsrubrik:  Gröna Bilister: Rädda E85 med hjälp av reduktionsplikten

Citat:
Gröna Bilister: Rädda E85 med hjälp av reduktionsplikten
Publicerad: 7 december 2021, 11:31


Priset för E85 har stigit till yttre rymden, menar Gröna Bilister som nu föreslår åtgärder.

Priset på E85 har stigit till yttre rymden, menar Gröna Bilister. Nu föreslår organisationen att E85 ska ingå i reduktionsplikten med höjda krav på andel etanol av försäljningen.

Miljöorganisationen Gröna Bilister anser att priset på E85 har stigit till yttre rymden. Eftersom drivmedelsmarknaden är global är verktygslådan begränsad, men nu lanserar organisationen en åtgärd för att råda bot på problemet. Det handlar om att inkludera E85 i reduktionsplikten för bensin och samtidigt kräva högre andel etanol i försäljningen.

Förslaget skulle innebära en självreglerande mekanism. Om bensinförsäljningen rusar måste också försäljningen av E85 öka. Om handelspriset på etanol är högt behöver förlusten på E85-försäljningen kompenseras med höjda priser på bensin. På så vis dämpas bensinökningen till förmån för E85. En viktig komponent för att detta ska fungera är att regeringen inför det utlovade konverteringsbidraget så bensinbilar kan gå på E85 och öka flexibiliteten i fordonsflottan.

– Det har diskuterats fram och tillbaka om E85 ska ingå i reduktionsplikten eller inte. Men vi ser nu att det skulle vara ett effektivt sätt att hålla nere E85-priserna. Vi menar att vi måste stötta allt som kan bidra till omställningen till fossilfria transporter. Samtidigt har vi ett fint nätverk av bensinstationer med E85-pumpar. Gör vi inget kommer E85 som drivmedel att sakta försvinna, säger Per Östborn, projektledare på Gröna Bilister, till Aktuell Hållbarhet.

Frankrike har redan infört ett liknande system. Där kostar E85 lite mer än 7 kronor litern. För ungefär två veckor sedan hade E85 ett pris på 19,50 i Sverige. Dessa priser motsvarar ungefär 10 respektive 26 kronor per liter för bensin.


JESPER SALTEBRO
Reporter


https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/ ... nsplikten/

Författare:  karlmb [ lör 22-09-24 17:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gröna Bilister: Rädda E85 med hjälp av reduktionsplikten

Ett utmärkt förslag! Och då kanske de kan sänka inblandningen i vanlig bensin som de klentrogna ju gnäller över.
Så kan vi få mer tillgång till höginblandat i E85.
Imponerande! Jag trodde Gröna bilister bara tänkte på elbilar nuförtiden.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/