Etanol.nu
https://etanol.nu/forum/

För kalla avgaser?
https://etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=27&t=7682
Sida 1 av 1

Författare:  enanders [ lör 20-01-18 15:50 ]
Inläggsrubrik:  För kalla avgaser?

Hej!
Jag har problem med turbotrycket. Har bara 1,0 bar men innan (i somras?) hade jag 1,3 bar. Temperaturen i insuget är 40gr på tomgång och ca 28 vid fullt turbotryck. Kan avgaserna bli för kalla(!) så att turbon inte får tillräckligt med energi? Har försökt med magerkörning och det kanske blir lite bättre. Det höga kompressionsförhållandet (ca 1:13), och den lilla motorn,( 2,0l) gör ju avgaserna upp mot 100gr kallare avgaser.
Intressant Iaf.
Tack på förhand Anders Ekblom

Författare:  nyfiken [ lör 20-01-18 17:22 ]
Inläggsrubrik:  Re: För kalla avgaser?

Jag kan inte allt om detta, men etanol vill ha några tiotal mera värmegrader på insugsluften än vad bensin vill ha för att förbrännas mera fullständigt. Har du t.ex en hög bränsleförbrukning?

Författare:  torbjorn [ sön 20-01-19 08:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: För kalla avgaser?

Å andra sidan innehåller ju E85-avgaserna förhållandevis mer vattenånga och mindre CO2 än bensinavgaser, så samma energiinnehåll finns vid lägre temperatur i E85-avgaser och turbinen borde vara mer effektiv än vid bensinavgaser på att omsätta spillvärmen till mekanisk energi.

Om du har intercooler, så prova att koppla förbi den eller skärma av kylluften genom den och se om det blir någon skillnad.
I mellandagarna, när det var fuktigt väder och omväxlande plus- och minusgrader, så råkade jag ut för en driftstörning på en turbobil pga ispropp i intercoolern. Efter upptining i varmgarage över natten, lossade jag slangen mellan IC och insugningsrör, startade motorn och tomvarvade en del. Det kom ut en rejäl fontän av vatten! Kan nog ha varit uppåt en halvliter som hade kondenserat och frusit i IC.

Författare:  enanders [ mån 20-06-01 19:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: För kalla avgaser?

Nu vid 25gr utetemp så laddar den fullt (1,35bar) över hela registret.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/