Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: tis 23-03-28 10:07

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons 21-05-26 08:54 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
Nytt förslag: Biogasbilar är inte miljöbilar

Vad som räknas som en miljöbil kan komma att ändras och därmed skulle inte längre biogasbilar räknas som miljöbilar, enligt ett förslag från regeringen.
Det kan bli ett hårt slag mot biogasbilarna och kan leda till färre sålda sådana bilar, enligt kritiker.
"Som vi ser det kommer det försvåra omställningen av hela transportsektorn", säger Per Östborn, projektledare på organisationen Gröna Bilister, till Ekot.
"Förslaget innebär att statliga myndigheter inte får handla upp några biogasbilar och sedan blir det också ett signalvärde. Då kommer inte heller företag, kommuner, regioner och kanske till och med privatpersoner vilja köpa biogasbilar längre", säger Per Östborn på Gröna Bilister till Ekot.

När regeringen nu föreslår hur ett EU-direktiv, om bland annat miljökrav vid upphandling av bilar, ska genomföras i Sverige är ett av förslagen att miljöbilsdefinitionen ändras från och med årsskiftet. Det påverkar alltså vilka bilar som myndigheterna ska köpa in.

Om det blir verklighet skulle biogasbilar inte längre räknas som en miljöbil, i stället skulle det vara elbilar, eventuellt vissa laddhybrider och så vätgasbilar.

Enligt Mats Ola Larsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, skulle en ändring vara negativ. Även om myndigheterna köper få bilar så skulle signalvärdet påverka desto mer, menar han.

"Förslaget är dumt, eftersom även biogasbilar är ett bra miljöval", säger han.

Vad är det som gör att du är kritisk mot det här? För elbilar och laddhybrider har ju också låga utsläpp.

"Grundidén är ju väldigt bra – att styra mot de miljömässigt bästa fordonen. Men biogas är också ett bra alternativ. Det är dumt att utestänga det ena av två bra alternativ", säger Larsson.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) skriver i en kommentar till Ekot att "det här är ett EU-direktiv som Sverige måste implementera och i samband med det föreslås att EU-direktivets definition av en ren lätt bil också görs till miljöbilsdefinitionen vid statliga upphandlingar av fordon. Förslaget är nu ute på remiss och vi är naturligtvis beredda att lyssna på remissinstansernas synpunkter."


https://sverigesradio.se/artikel/nytt-f ... miljobilar

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons 21-05-26 14:18 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: ons 06-12-20 08:22
Inlägg: 3241
Ort: Hässleholm
Citat:
C om miljöbilsförslaget: Helt oacceptabelt

Centerpartiet kritiserar att regeringen vill ändra miljöbilsdefinitionen, vilket innebär att biogasbilar inte längre skulle räknas som miljöbilar. Det här bryter också mot en överenskommelse, anser C:s klimatpolitiska talespersonen Rickard Nordin till Ekot.
"Det är helt oacceptabelt. Vi vet att biogasen har en väldigt stor klimatnytta. Den ska vi så klart ta tillvara på", säger Nordin, som uppger att partiet ska göra allt för att stoppa den delen av förslaget.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hänvisar idag till en tidigare kommentar där han bland annat skrev att "förslaget är nu ute på remiss och vi är naturligtvis beredda att lyssna på remissinstansernas synpunkter." Enligt regeringen skulle fortfarande två av tre bilar som statliga myndigheter upphandlar kunna vara biogasbilar, även om förslaget genomförs.


https://sverigesradio.se/artikel/c-om-m ... cceptabelt

_________________
Svara på enkäter och tjäna poäng som kan växlas till rabattkuponger: https://www.ipsosisay.com/sv-se/referra ... 0238038d7c


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre 21-05-28 08:18 
Offline
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 08-03-24 15:10
Inlägg: 1115
Ort: Närke
Hur stor andel av "biodgasen" är verkligen gas från bio-, och inte fossil naturgas från Ryssland?

_________________
En bilmotor utan turbo suger...

"When the going gets tough, the tough get duct-tape." (Dr. Mabuse http://www.skepticfriends.org)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån 21-05-31 10:26 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: tis 06-12-19 18:42
Inlägg: 4813
Ort: Sundsvall
Dr. Mabuse skrev:
Hur stor andel av "biodgasen" är verkligen gas från bio-, och inte fossil naturgas från Ryssland?


En del uppgifter - säkert inte helt osanna, men man bör såklart notera ursprunget och överväga om de kan anses vinklade till biogasens fördel - finns på https://www.energigas.se/fakta-om-gas/b ... prestanda/ . Scrolla ner en bra bit till rubriken "Ursprunget på biogas och fordonsgas i Sverige".

Jag har dock fått för mig - men hittar inga belägg vid en snabb googling - att den metangas som levereras i gasnäten i södra Sverige för bl a uppvärmningsändamål, till mycket större del består av fossil naturgas.

_________________
Att mäta är att veta


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011