Etanol.nu

Forum för föreningen etanol.nu
Aktuellt datum och tid: fre 23-09-22 03:59

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 43 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 07-02-08 23:19 
Offline

Blev medlem: lör 06-12-23 17:30
Inlägg: 22
Har ett svagt minne av att Redlines oljor ska vara blandbara. Om det var alla tvåtakts oljor eller någon speciell minns jag inte. Några oljor finns hos mekonomen.

Castrol M har jag för mig innehåller tillsatser som är till för att oljan ska fungera bra tillsammans med metanol, iaf de tillsatserna ska inte vara bra för motorn. Kanske någon annan vet något om detta?


Dela på FacebookDela på TwitterDela på TuentiDela på SonicoDela på FriendFeedDela på OrkutDela på DiggDela på MySpaceDela på DeliciousDela på TechnoratiDela på TumblrDela på Google+
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 07-03-28 22:15 
Offline

Blev medlem: ons 07-03-28 21:52
Inlägg: 5
Ort: Från
Hej på er!
Jag har testat lite olika oljor för användning i moppen & i röj/motorsågarna.
Har nu senast haft Castrol R40 på långtest ute & inne i div burkar sen i fjol sommar fram till nu & den verkar fungera ypperligt,det enda man kan märka är att blandningen blivit mörkare när den stått till sig under vintern,det är nog endast ett friskhetstecken antar jag.
Den verkar smörja motorerna bra på 2% inblandning i E85.
Hittils är detta den enda oljan som verligen funkat för mig i långtester & i kyla.
Det enda kruxet för mig är nu att jag finns i Sunne & där finns ej Castrol R40,I Torsby kan jag beställa fast då till ett literpris på drygt 140 spänn,detta känns lite för kraftigt för att få nån lönsamhet för framtida 2-taktstester.
Annars vore ju drömmen att fylla upp röjsågen med denna blandning,det luktar faktiskt ljuvligt jämfört med den gamla traditionella 2-taktsbensinen som i vissa fall kan framkalla huvuddunk mm,mm.
Är det någon som vet om nån återförsäljare i låt oss säga Karlstad eller Munkfors med lite humanare priser.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör 07-04-28 09:52 
Offline

Blev medlem: fre 07-04-27 15:06
Inlägg: 13
Ort: Från
Hej!
Undrar om Shell Advance M funkar?
Till royne:
Ett literpris på 140 kr/litern är väl inte farligt?? När vi kör gokart så måste vi köpa Shell's Advance M som kostar ca 90-100 kr flaskan (0,4 dl)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 07-05-01 19:02 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Verkar som att Shell Advance Racing M ska funka bra, se http://www.bjsmodellflyg.se/e107_files/ ... cing_m.pdf

Citat:
Advance Racing M är en ricinbaserad racing olja med syntetiska komponenter. Den är
speciellt utvecklad för 2-takts gokarts motorer. Rekommenderas även till 4 -takts
speedway motorcyklar och övriga motorer som använder alkohol som bränsle.


Har du testat ännu?

/Aryan


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 07-05-02 08:48 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Se också: http://etanol.nu/forumrecover/viewtopic.php?t=54

Mikael H skrev:
Då man har en 2-takts driven tvåhjuling som ska konverteras till spritdrift när en ny motor byggs upp igen, har man tittat efter oljor som kan passa ihop med etanolen. Tyvärr blandas begreppen metanol och etanol ofta ihop där metanolen är elak mot motorn och miljön även fast den kan ge någon procent mer effekt. Många motorsportklasser världen över är på väg att överge metanolen till förmån för etanol som motorbränsle. T.ex. en länk om att IndyCar kommer att gå över till etanol: http://sports.espn.go.com/rpm/news/story?id=2003457

Här är lite olika samlad fakta om olja till 2-takt från forumet och från Internet.

Castrol A747 - är en vegetabilisk/syntetisk bas olja och som är bland annat väldigt temperatur känslig. Tål inte minusgrader. Är en "racing olja" från början.

Castrol M - är en metanol olja (av den gamla skolan) baserat på ricinolja. Är ganska trögflytande, sliter lite på motorn och kräver lite extra mängd olja för att smörja bra.

Castrol R30/R40 - är en vegetabilisk/miniral olja. Den smörjer bra men stotar/koksar en del. Är en "racing olja" från början.

Ingen av ovanstående tre oljorna ska blandas med andra oljor än sin egen sort!

Här är en lista på några oljor som fungerar väl med etanol/e85, enligt vad jag har funnit om dem. Mer fabrikat och oljor kommer på detta område, så listan är inte komplett.

Castrol Biolube 100 2T - miljövänlig biologisk syntetolja.
OKQ8 Outboard/Marin Bio - deras "marinoljor ska fungera med etanol/E85.
Shell Nautilus Biodegradable Outboard Oil - marinolja.
Shell Advance M - racing olja baserat på ricinolja.
Valvoline SynMarine 2T - biologisk marinolja.

Red line oil och Motul, har en syntetisk olja som ska fungera med etanol/E85. Även Statoil ska ha en olja som fungerar, men mer fakta har jag inte idag att lämna på dem .

Så här skriver t.ex. Castrol Sverige, postat av Herr Danielsson på forumet Etanol.nu:
"Efter att ha talat med vår tekniker så rekommenderar vi dig att använda Castrol Biolube 2T som kan blandas med bensin och etanol. Biolube 2T är biologiskt nedbrytbar." Lotta Berggren, Castrol.

http://www.castrol.com/castrol/castrolh ... Id=6031685
http://www.okq8.se/okq8/start/index.php
http://www.shell.com/home/Framework?siteId=se-sv
http://www.valvoline.com/index.asp
http://www.redlineoil.com/
http://www.motul.com/home.html
http://www.statoil.se/mar/svg01184.nsf/fs/start

OT. Motul säljer en bra och billig bromsvätska vid namn RBF600. För den som kör inspirerat och vill ha bättre bromskontoll. Har högre kokpunkt än standardbromsvätskor. Kan köpas för under 100 kr litern. Länk: http://www.motul.com/motulbaseuk/gab_fiche2b.asp

/Mikael


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: OKQ8 Outboard/Marin Bio
InläggPostat: tis 07-06-05 18:04 
Offline

Blev medlem: tis 07-01-09 21:35
Inlägg: 175
Ort: Bollstabruk
Jag har provat att blanda E85 ochOKQ8 Outboard/Marin Bio, blandningen fick stå i glasburk i tre dagar. När man blandar så ser det ut att funka men när blandningen stått i tre dar så börjar man se att en del av oljan lägger sig på botten. Men efter några ordentliga skakningar så bandades oljan in igen. Men frågan är ju hur bra oljan fungerar om man blandar till 5 liter för att ha till röjsågen mm, en såndan blandning kan ju lätt bli stående ett längre tag.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: OKQ8 Outboard/Marin Bio
InläggPostat: tis 07-06-05 18:35 
Offline

Blev medlem: tis 07-02-06 21:26
Inlägg: 439
Ort: Norrland
Magnus-E skrev:
Jag har provat att blanda E85 ochOKQ8 Outboard/Marin Bio, blandningen fick stå i glasburk i tre dagar. När man blandar så ser det ut att funka men när blandningen stått i tre dar så börjar man se att en del av oljan lägger sig på botten. Men efter några ordentliga skakningar så bandades oljan in igen. Men frågan är ju hur bra oljan fungerar om man blandar till 5 liter för att ha till röjsågen mm, en såndan blandning kan ju lätt bli stående ett längre tag.


nej inte bra, fettet hamnar i sågen och den stannar för membranet i förgasaren geggar igen och sågen drunknar i bränsle.
underteknad har provat.

låt oljan/E85 skikta sig någon dag i ett annan kärl och häll sedan över det i dunken, men häll INTE över det som ligger på botten(fettet).

kom ihåg att ta till lite extra med olja för att kompensera för fettkomponenten som försvinner.

vet inte om smörjegenskaperna hos oljan är tillräckliga utan fettet, trots extra olja, jag har kört upp c.a. 10l E85 och sågen går då ännu.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 07-06-13 20:26 
Offline

Blev medlem: fre 07-02-02 21:11
Inlägg: 37
Ort: Väse
Jag har provat att blanda Biltemas syntetiska 2t-olja med E85 men det skiktade sig efter ett tag. Det tog inte ens en timme innan det kom fram ljusbrun olja nederst i glasburken. Antar att det kan fungera vid separatsmörjning men vid blandning i tank verkar det inte fungera.

_________________
Focus kombi 2,0 -99 BTR-konverterad
Escort mk1 -74 X-flow turbo injection


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 07-06-13 23:17 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Bra att veta! Synd annars var Biltema's syntetiska 2t-olja (troligtvis från Statoil/Exxon/Mobil) ett billigt aternativ.

Mekonomen tar 142,50 för en liter Castrol R40 och 130 kr för en liter Shell Advance Racing M. Finns det billigare alternativ?

/Aryan


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 07-06-14 14:33 
Offline

Blev medlem: fre 07-02-02 20:50
Inlägg: 5
Ort: Stockholm
Hej,
Ja det var synd att den "gamla" tråden om 2-T olja försvann och liknande trådar - där fanns det gott om olika tips på oljor och jag hade gjort en mindre genomgång av vad marknaden/företag runt om i världen kunde erbjuda för oljor.

Jag har en hel del länkar kvar om vad som är eller kan vara gångbart men här är nog de mest intressanta länkarna som jag lägger in i den här tråden.

Näväl, Castrol R-olja och Shell M-olja, är en olja av den gamla "skolan" och min gissning är att det är nog bara en tidsfråga innan tillverkningen upphör då varken efterfrågan är tillräckligt stor eller att tillverkningsmässiga fördelar finns (ex. recinfröerna är inte trevliga att hantera - de är giftiga, finns i Shell M) när det finns andra alternativ som i vissa fall är bättre t.ex. olika former av syntetiska esteroljor (som kan tillverkas av många olika sätt/typer från olika vegetabilska växter) ersätter de gamla oljorna allt mer och de nya oljorna klarar även av vinterkyla.

Sedan är knappast storföretag som t.ex. Castrol eller Shell några förespråkare när det gäller t.ex. miljötänkande i allmänhet fortfarande och har mycket att lära ännu. Ofta är det mindre bolag som kommer med de nya idéerna innan de stora "drakarna" följer med vindriktningen, vad det blåser för håll på marknaden d.v.s. vad kunder eller brukare efterfrågar för varor.

Nog om detta. Den som kan dra sig till minns, fast jag vet inte hur väl det fungerar är att använda rapsolja att blanda bränslet med då det bl.a. inte finns addetiv i oljan som hindrar rostbildning (så länge som motorn används är det ingen fara men blir den stående en längre tid får man göra som t.ex. RC-Folket - använda en efterolja att smörja upp motorn med och konservera den, då luften innerhåller olika grad av fukt) samt att oljan härsknar efter en tid. Men det fanns tidigare medlemmar som använde den billiga varianten i bl.a. motorsågar med gott resultat - köpte storpack på t.ex. Willys för nästan ingen pengar alls. Jag har även läst en del om rapsolja och förutom vettiga smörjegenskaper tål den värme bättre än många andra oljor ca 240 grader C mot t.ex. Castrol R ca 175 grader C innan oljebärigheten börjar gå sönder. Det är inte den enda parametern som man behöver ta hänsyn till utan det finns mycket annat också. Men som sagt, i oförändlad form är det en färskolja som bl.a. inte tål kyla. De flesta på detta forum vet nog att rapsolja även används till dieselbränsle som t.ex. RME. Sedan är jag ingen expert på området utan jag har läst och tagit del av olika tester med mer från Internet. Även solrosolja ska vara användbart men den är inte bättre än rapsoljan och är inte heller lika tålig mot värme/misshandel.

Andra tips är att titta in på forum etc. för modellflyg, bilar med mera, där diskuteras då och då olika typer av oljor... även fast de använder metanol så är det också ett alkoholbränsle som etanolen är.

Här är några länkar:
http://www.svensktmodellflyg.se/index.asp
http://www.rcuniverse.com/

Så här kommer några förnyade tips igen.

http://www.klotzlube.com/main.asp
Säljs av bl.a. http://www.gesonoil.biz/ (ska vara billigare än t.ex. Castrol).

http://www.fuchs-oil.de/home_de.html
http://www.silkoleneoil.com/index.htm
http://www.silkolene.com/
Säljs av bl.a. http://www.gesonoil.biz/

http://www.airmedia.se/index.php?act=viewCat&catId=34 (ska vara billigare än t.ex. Castrol).

http://www.redlineoil.com/
Säljs via bl.a. http://www.redlineoil.se/

http://www.motul.com/
Säljs av bl.a. http://www.boove.se/

Här är några till länkar, som har tillverkat, tillverkar, kommer att tillverka eller är intresserade att göra det, 2-T oljor som fungerar med alkoholbränsle. När, var och hur o.s.v. kan jag inte svara på och det har jag inte lagt på minnet sedan sist - som var något år sedan jag tittade på det här.

http://www.bluemarbleoil.com/
http://www.maximausa.com/
http://www.amsoil.com/
http://www.agip.eni.it/agip/home.do?lan ... mmand=home
http://www.putoline.com/
http://www.millersoils.net/index2.html
http://www.morganfuel.com/
http://www.nesteoil.com/default.asp?path=1;41;535
http://www.petrolia.se/
http://www.aspen.se/

/Mikael


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 07-06-14 16:31 
Offline
Forummoderator

Blev medlem: mån 07-01-01 20:57
Inlägg: 6015
Ort: Hindås
MKt bra Mikael!

_________________
http://direktdemokraterna.se
Myndigförklara dig själv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 07-06-15 12:58 
Offline
Forumadministratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 06-12-23 09:31
Inlägg: 7134
Ort: Älvsjö
Köpte en liter Castrol R40 idag, tyvärr står det på etiketten att det är giftigt, då verkar rapsolja ett trevligare alternativ.

/Aryan

EDIT det var inte så illa som jag trodde se http://129.35.64.91/bpglis/lsdssef.nsf/ ... 016914.PDF

Under farliga egenskaper står bl a lite motstridigt:
Skadligt för vattenorganismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Produkten är ej klassificerad för Giftigt för vattenorganismer. Baserat på tillgängliga data för detta eller relaterade material.

Förtäring: Inga betydande hälsorisker har identifierats.

/Aryan


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 07-06-22 12:46 
Offline

Blev medlem: fre 07-02-02 20:50
Inlägg: 5
Ort: Stockholm
Här kommer lite blandad information som är lite halvt utanför trådens ämne.

Här är mer fakta om ricinoljan.

Giftighet
* Stora doser olja invärtes ger illamående, diarré och magsmärtor, inte på grund av ricin.
* Ricin ger inte illamående utan död (pressresterna används som råttgift). Fröna innehåller ca 3 % ricin (ricinolsyreglycerid), ett protein som klibbar samman och fäller ut blodkropparna. Det var med ricin som en bulgarisk dissident mördades 1978 i det omtalade paraplymordet i London. Symptom på förgiftning är feber, hosta, kräkningar, diarré, koma och död inom 1,5 dygn. 3-20 frön är dödande för en vuxen, ett enda frö kan döda ett barn. Inget botemedel är känt.
Källa: http://www.shenet.se/ravaror/ricinolja.html

Oljan i sig är normalt inte giftig för oss i renad form men resterna från skalen efter att oljan har pressats ur är dödligt giftiga och i huvudtaget är det inte enligt mig en trevlig växtfamilj att hålla på med och det medför rätt stora risker för dem som odlar och sedan skördar dessa växter. I dag finns det både kunskaper och bättre oljor att välja på än ren ricinolja, som medför även vissa nackdelar för motorerna som ökat slitage (som varierar beroende på motortyp och mängd olja) och avgaser som kletar ned omgivningen vilket t.ex. många RC-modellflygare har tröttnat på.

Nu består inte Castrol R40 och Shell M olja bara av en renad ricinolja utan även andra komponenter men enligt faktabladet från Castrol, som är lite svårtolkat, så kan man säga att vissa levande väsen och mikroorganismer har eller får det svårt att bryta ned utspilld olja i naturen samt är giftiga för andra. Vi själva blir normalt inte mer sjuka än att vi får bl.a. diarré av oljan innan det kan bli farligt för oss människor och förr i världen användes oljan som bl.a. laxermedel inom medicinen.

Mer fakta finns på de här länkarna.
http://www.shenet.se/vaxter/ricin.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ricintr%C3%A4d
http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6relv%C3%A4xter

Om rapsolja i allmänhet.
http://www.shenet.se/ravaror/rapsolja.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Raps
http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_oil
http://www.oilpress.com/index.html

Den som vill veta mer om oljor etc. i allmänhet, finns det att söka upp via t.ex. Internet eller hos andra källor som ex. litteratur.

Avslutningsvis. Ja, det är lite tråkigt att många människor och företag har i allmänhet olika fördomar eller allmänt ointresse att på allvar tänka i miljövänliga banor när det gäller olika oljor och motorbränslen men en förbättring är att vänta då miljön blir ett allt mer viktigt samtalsämne i samhällsdebatten både idag och till morgondagens samhälle.

/Mikael


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån 07-07-09 21:54 
Offline

Blev medlem: fre 07-02-02 21:11
Inlägg: 37
Ort: Väse
Den olja jag just börjat använda heter Castor 927. Den bygger på recinolja och kan enbart användas till premix (blandning i tank). Oljan skall enligt specifikationen fungera bra ihop med alkohol. Den var dock dyr, 199 kr/liter. Det blir nog något billigare nästa gång.

_________________
Focus kombi 2,0 -99 BTR-konverterad
Escort mk1 -74 X-flow turbo injection


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 43 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
POWERED_BY
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011