Etanol.nu
https://etanol.nu/forum/

Om Lambdareglering
https://etanol.nu/forum/viewtopic.php?f=46&t=382
Sida 1 av 1

Författare:  nyfiken [ lör 07-02-17 21:56 ]
Inläggsrubrik:  Om Lambdareglering

Det här kanske kunde ligga under Energi, men det går nog lika bra här?

På siten www.pellets.info såg jag ett inlägg om Lambdastyrning av värmepannor. I första hand pelletspannor, men det gäller nog vilken panna som helst.
http://www.pellets.info/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Inlägget är ett verkligt Megainlägg med massor av frågor och olika meningar och funderingar. 10 sidor eller mer. Men för något år sedan blev det tvärstopp! Inget mer har skrivits förutom två frågor om vad som hände med tråden.

Några av er har kanske läst det tidigare, men jag frågar ändå. Skulle en Lambdasond fungera i en värmepanna? Vi förutsätter naturligtvis att vi har en styrdator som reglerar luft och bränsle m.m.

Är det möjligen för mycket sot, svavel och olja i en värmepanna för att den skulle kunna fungera?

Författare:  torbjorn [ sön 07-02-18 13:08 ]
Inläggsrubrik: 

I Bosch's datablad för lambdasonder nämns värmepannor som ett användningsområde. Man kan ju faktiskt mäta även mager blandning med en "normal" lambdasond under vissa förutsättningar, bl a att man kan mäta mycket låga spänningar (omkring 10-30 mV). Det skulle aldrig gå i den störningsmiljö man har i elsystemet i en bil.

Den enda haken är att ett garantivillkor är att bränslet utgörs av naturgas eller LPG.
Min gissning är att rökgaser från biobränslen inte skulle vara något problem för en normal lambdasond.

Författare:  nyfiken [ tis 07-02-20 09:24 ]
Inläggsrubrik:  Om Lambdareglering

OK, tack Torbjörn för det. Vet du om det är någon som har gjort någon lyckad installation?
Om man ser till alla svar i den aktuella tråden verkar det ha varit ett "hett" ämne. Men det blev som sagt tvärstopp på den.

Författare:  magnul [ tis 07-02-20 09:55 ]
Inläggsrubrik: 

Det er et lite norsk firma som produserer pelletsovn med lambdasonde:
http://www.tu.no/industri/article66844.ece
http://www.bionordic.no/

-Magnus-

Författare:  karlmb [ fre 22-12-09 17:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om Lambdareglering

magnul skrev:
Det er et lite norsk firma som produserer pelletsovn med lambdasonde:

http://www.tu.no/industri/article66844.ece

http://www.bionordic.no/



-Magnus-


De verkar bara tillverka medicinsk utrustning numera..?

Författare:  karlmb [ fre 22-12-09 17:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om Lambdareglering

Här finns ett ex-jobb om saken:
https://www.diva-portal.org/smash/get/d ... TEXT01.pdf

Författare:  karlmb [ fre 22-12-09 18:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om Lambdareglering

Konstigt att tråden dog ut 2015.
Det finns ju en sats att köpa för 325 Eu: https://www.lambdacheck.de/preise.html
Hmmm...

Författare:  nyfiken [ lör 22-12-10 13:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om Lambdareglering

Jag som startade tråden 2007 och den dog nästan lika dant som på pelletsforumet. Men kul att få lite kunskap om att det finns Lambdasonder även för annat än bilar.
Själv har jag sedan 5 - 6 år tillbaka bergvärme med värmepump i huset. Så jag behöver inte bära pelletssäckar eller sota pannan med jämna mellanrum. 200 meter djupt borrhål och om jag minns rätt, ett pris på 135 000 kr. Naturligtvis blev det en liten fadäs vid installationen. Det var flera firmor som var inblandade i installationen. Först VVS-firman som var "huvudleverantör". Dom hade naturligtvis frågat kommunens byggnadsavdelning (eller motsvarande) "Går det någon elledning där vi tänker gräva ett slangdike?" (från borrhålet in i huset. Ca 5 - 6 meter) Samma sak frågade även grävmaskinisten (Minigrävare) Och även bergborrfirman. Som om det inte vore nog så hade även den firman som fyllde upp dom slangarna som gick sina 200 meter och tillbaka, alltså 400 meter med en etanolhaltig vätska som värmebärare, och det var riskfritt att borra och gräva på den aktuella platsen. Även elverket var inblandat. Alla fick just besked från kommunen att det var riskfritt. "Borra och gräv!" var svaret.
Och naturligtvis låg matarkabeln med el in i huset där man grävde slangdiket. Så man grävde av kabeln och det var just årets kallaste dag. Runt -20°C om jag minns rätt. Och pelletspannan fanns ju inte kvar men alla inklusive elleverantören gjorde ett fantastiskt jobb med installationen delvis i kyla. Men samma kväll var systemet igång och levererade värme i huset. Kommunen hade nog inte full koll på husets byggritningar. Men nu vet dom mera. Det är byggt 1948 och vi har bott här i snart 13 år.
Jag passade på att fotografera slangdiket medan det var öppet och man såg även elkabeln där. Jag mätte lite avstånd till husgrunden m.m och skrev en liten förklaring på platsen till den dagen någon annan bor i det här huset.
I installationspriset ingick att VVS-firman fraktade bort pelletspannan. Den hade börjat visa "ålderskrämpor" lite tidigare. Plåtar och värmespiral till brännaren hade givit upp. Det var när jag pratade med VVS-firman om att beställa reservdelar som dom gav mig en broschyr om värmepumpar. Vi funderade inte speciellt många dagar över detta utan "högg direkt" på det. Det ingick lite återställningsarbeten och städning i pannrummet och igenmurning av skorstenspipan. Det blev tämligen bra. En detalj fick jag dock själv beställa efteråt. En plåthuv på skorstenen så att kajorna inte bygger bo däri. En erkänt bra plåtslagare i närheten fixade det för kanske 4 - 5 tusenlappar(?) Anläggningen har fungerat utan problem hittills. Det är 12 års garanti på den. Man behöver egentligen inte göra så mycket med den. Värmepumpen är kopplad till fabriken (NIBE) över internet och jag brukar kolla på den temperaturgivaren som sitter på utsidan av huset och styr värmebehovet. Det kan jag ta upp direkt här i datorn tillsammans med massa andra löpande data och äldre statistik. Och fabriken kan alltså läsa det också. (Men det gör dom nog bara om det blir något larm?)
Det här med fotografering av platsen gjorde jag också när det drogs in optofiber i huset för några år sedan. Den ligger betydligt ytligare i jorden. Slangarna till värmepumpen och elkabeln ligger på någon meters djup. Optofibern ligger på högst en ½-meters djup i jorden. Tänk om någon framtida ägare tänker "Här vill jag plantera ett stort och präktigt träd" och sätter spaden i jorden och gräver av optofibern!
Så tänk på att dokumentera allt som ni gör på tomten om det är viktiga funktioner som ligger dolda för oss och andra.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/